Niekoniecznie tylko kanapki! Tarty, sałatki, pieczone pierożki - te przekąski świetnie spiszą się na pikniku. Zobacz nasze propozycje!

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i kozim serem

Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, łyżka mleka, szczypta soli;Przesiewamy mąkę do miski, robimy wgłębienie, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól i jajko. Zagniatamy energicznie, po chwili dodajemy łyżkę mleka i szybko łączymy. Nie wyrabiamy za długo, by ciasto było sypkie. Zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, przekładamy do formy. Spód dziurkujemy widelcem, jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem - w ten sposób unikniemy "odklejenia" ciasta od formy. Pieczemy przez 15-20 minut, zdejmujemy papier i dodajemy nadzienie, zalewamy sosem (składniki i przygotowanie poniżej). Pieczemy jeszcze przez około 30 minut.Składniki na nadzienie: ok. 10 pomidorków koktajlowych (dowolna odmiana, mogą być np. żółte), pół cukinii, sól, pieprz, gałązka świeżego tymianku;

Pomidorki kroimy na pół, cukinie w plasterki. Mieszamy ze sobą, przyprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem.

Składniki na sos: 2 łyżki masła, 200 ml śmietanki kremowej 30-procentowej, 1 jajko, szczypta soli, gałki muszkatołowej, pieprzu.Przygotowanie sosu:Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy  śmietankę, mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem, zdejmujemy do ostygnięcia. Mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Takim sosem zalewamy nadzienie tarty, dodajemy pokruszony ser kozi.  Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. 

Rożki z karmelizowaną marchewką

Składniki:około 200 g ciasta francuskiego, jajko, czarny sezam; 1 duża marchewka, łyżka startego imbiru, pół szklanki soku z mandarynek, 200 g serka koziego, łyżka miodu, łyżeczka kminu rzymskiego, 2 papryczki peperoncino, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka oliwy;

Przygotowanie:obraną, startą marchewkę polewamy łyżką miodu, i podsmażamy na patelni; dolewamy sok z mandarynek, dodajemy imbir, kmin rzymski, peperoncino, wędzoną i słodką paprykę; zdejmujemy z ognia; dodajemy serek kozi, mieszamy.

Rozwałkowujemy delikatnie ciasto francuskie, wycinamy małe kwadraty. Na każdy wykładamy po łyżeczce farszu (nie za dużo, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia!). Sklejamy w rożki. Wierch każdego smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut.

Sałatka z truskawkami

Składniki: Garść migdałów, 200-300 g szpinaku, tyle samo truskawek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz;

Przygotowanie: Migdały prażymy kilka minut na suchej patelni. Truskawki kroimy na pół, wsypujemy do miseczki z umytym szpinakiem, a następnie dodajemy migdały. Mieszamy oliwę, ocet, sól i pieprz. Sosem polewamy sałatkę. 

(mal)