Rutyna, substancja obficie występująca w niektórych owocach i warzywach ma silne działanie przeciwzakrzepowe. Naukowcy z Bostonu odkryli teraz na czym ono polega. Na stronie internetowej czasopisma "The Journal of Clinical Investigation" piszą, że w przyszłości rutyna może mieć przełomowe znaczenie dla profilaktyki groźnych chorób serca i mózgu.

Choroby wieńcowe i udary mózgu to w krajach rozwiniętych jedne z podstawowych przyczyn śmierci. Najczęściej wiążą się one z zakrzepicą. Badacze z Beth Israel Deaconess Medical Center w Bostonie odkryli właśnie ważny mechanizm, prowadzący do powstawania skrzepów. Okazuje się, że w tętnicach istotne znaczenie ma białko PDI, wydzielane przez płytki krwi i nabłonek naczyń krwionośnych.

Blokowanie działania białka PDI wydaje się naturalnym sposobem zmniejszania ryzyka zakrzepicy. Problem w tym, że groźne jest tylko białko poza komórką. PDI w komórce ma istotne znaczenie. Trzeba było znaleźć środek, który blokuje PDI i nie wnika do wnętrza komórek. Badania około 5 tysięcy substancji pokazały, że właśnie rutyna najskuteczniej blokuje działanie tego białka na zewnątrz komórek, a równocześnie nie wnika do ich wnętrza. Co ciekawe, za obie te cenne właściwości odpowiada ten sam fragment jej cząsteczki. Badania na myszach potwierdziły jej skuteczność.

Co ważne rutyna ze względu na swoje przeciwutleniające właściwości jest popularnym, wszechstronnie przebadanym i bezpiecznym składnikiem wielu suplementów diety. Po dodatkowych badaniach klinicznych może teraz okazać się znakomitym środkiem, chroniącym przez chorobami wieńcowymi, zatorami płucnymi i niektórymi udarami mózgu.