Naukowcy są coraz bliżej wynalezienia pastylki przeciwko zmarszczkom. Tygodnik "New Scientist" ujawnia wstępne wyniki testów, które wskazują na pozytywne działanie specyfiku, stworzonego przez pracowników laboratorium koncernu Unilever w Wielkiej Brytanii.

Pigułki wykorzystują naturalne substancje odżywcze, które uaktywniają geny istotne dla gospodarki podskórnym kolagenem. W ich badaniach uczestniczyło 480 kobiet. Po 14 dniach zażywania po trzy kapsułki dziennie, zauważono u nich zmniejszenie głębokości zmarszczek w kącikach oczu przeciętnie o 10 procent.

U niektórych kobiet głębokość "kurzych łapek" spadała nawet o 1/3. Kapsułki mają odwracać efekty towarzyszące obniżaniu się z wiekiem poziomu estrogenu. Udało się to osiągnąć dzięki odpowiedniej mieszaninie witamin C i E, pochodzących z soi izoflawonów, likopenu z pomidorów i kwasów omega-3 z rybiego tłuszczu.

Firma planuje wprowadzenie kapsułek do sprzedaży w kilku krajach już w październiku. Nie musi występować o zgodę, bo wszystkie wykorzystane w nich składniki były dopuszczone na rynek już wcześniej.