Zamiast zapisywania w papierowym kalendarzyku każdego posiłku, wystarczy zdjęcie dania lub kodu kreskowego produktu - wtedy lekarz dostaje dokładną informację o diecie pacjenta. Program z takimi możliwościami na smartphony dla chorych na cukrzycę wymyślił student Politechniki Łódzkiej.

Pomysł opiera się na przetwarzaniu danych ze zdjęcia. Te dane muszą być wzbogacane o informację na temat przyjętej insuliny i całość może być monitorowana przez lekarza - wyjaśnia autor programu Paweł Woźniak.

Lekarz-diabetolog ma wątpliwości, na ile precyzyjnie program będzie w stanie przesyłać dane o składzie posiłku. Na przykład makaron ma określony wskaźnik glukozy, ale makaron z sosem już ma ten wskaźnik inny. Zdaniem diabetologa, program na pewno będzie skuteczny, gdy pacjent zje gotowy produkt np. batonik, a potem zeskanuje jego kod.

Potrzeba jest jeszcze bazy danych z informacją o produktach pod kątem zawartości cukru. Dlatego wersja komercyjna programu na smartphony będzie dostępna za 3 lata - ocenia to pomysłodawca.