Naukowcy od dawna wiedzą, ze ograniczanie ilości spożywanych dziennie kalorii, nawet o 30 do 40 procent, może znacznie wydłużyć życie zwierząt. Do tej pory jednak nie znali odpowiedzi na pytanie o mechanizm tego zjawiska. Na łamach czasopisma "Cell" badacze twierdzą teraz, że sprawa ma związek z enzymami wpływającymi na pracę mitochondriów, w których zachodzą procesy zapewniające komórkom energię.

Naukowcy z Harvard Medical School twierdzą, że niedostatek kalorii w pożywieniu wywołuje całą lawinę procesów, które podnoszą poziom enzymów SIRT3 i SIRT4 w mitochondriach. To poprawia efektywność ich pracy przy przemianie składników odżywczych w energię i przedłuża żywotność komórek, opóźniając procesy ich naturalnego obumierania.

Badacze z Harvard Medical School zamierzają teraz przeprowadzić badania na specjalnie genetycznie modyfikowanej "supermyszy", u której sztucznie wywołano podobny mechanizm, by sprawdzić, czy rzeczywiście będzie bardziej odporna na choroby i przeżyje dłużej.