Zbytnia dieta niemowląt może w nich wywoływać skłonność do przyszłych grymasów. Takie są wyniki badań przeprowadzonych na dużej grupie dzieci z Bristolu, które opisuje "The Times".

Niemowlęta, którym aż do 9 miesiąca nie podaje się stałego pokarmu, a jedynie specjalnie spreparowane papki są bardziej skłonne do przyszłych grymasów. Badania ponad 10 tysięcy dzieci z Bristolu pokazują, że niemwlęta, które późno nauczyły się umiejętności żucia, unikają w przyszłości dużej ilości zwykłych potraw. Wyniki badań sugerują, że już pomiędzy 6 a 9 miesiącem życia rodzice powinni próbować wprowadzać do dziecięcej diety nie rozdrobnione, trwałe elementy. Jeżeli tego nie zrobią, ich "pociechy" w przyszłości będą niechętnie jadły na przykład jajka, ser, mięso czy owoce i warzywa. Pauline Emmet, która kierowała badaniami, uważa, że najczęstszy błąd rodziców, to czekanie z podawaniem zwykłego pokarmu do momentu, w którym u dziecka pojawią się zęby.

foto RMF FM

04:40