Słony paluszek o długości 78 cm i wadze 34,5 dkg, który upieczono w Krakowie, zostanie zgłoszony do Księgi Rekordów Guinessa. Mimo wielu prób nie udało się wykonać dłuższego przysmaku. Najtrudniejsze jest ponoć zrobienie dobrego ciasta, a potem uchwycenia odpowiednich proporcji i temperatury w piecu.

Paluszki i krakersy to dwa ciasta, których w domu ze względu na technologię i specyficzny skład wypiec nie sposób. Ciasto jest bardzo delikatne i kapryśne - twierdzą cukiernicy, którzy upiekli najdłuższy paluszek na świecie

Potwierdziła to pierwsza próba - paluszek miał wprawdzie aż 1,94 m długości, ale po wyjęciu z pieca wydawał się zbyt płaski, a potem pękł. Sukcesem zakończyło się drugie podejście, w którym powstał idealnych kształtów słony przysmak, choć znacznie krótszy.

Do jego wypieku zbudowano specjalny piec. W środku ma on wymiary dwa na dwa metry, a zasilany jest elektrycznie.

22:55