Z okazji końca roku francuski dziennik "Le Figaro" uspokaja zatroskanych o swoją linię Francuzów, że większość wyszukanych potraw, które będą jedli na sylwestrowych zabawach, ma zbawienny wpływ na ich zdrowie.

I tak ostrygi, które Francuzi w tych dniach jedzą tuzinami, są przebogatym źródłem jodu, selenu i cynku. Pierwiastki te wspomagają układ odpornościowy człowieka i pracę serca. Poza tym sześć ostryg zawiera więcej żelaza, niż solidny stek.

Pasztet z gęsich wątróbek z kolei to cenne źródło witaminy A, która wzmacnia system odpornościowy, poprawia wzrok i wzmacnia kości. Łosoś jest bogaty w witaminę D i "dobre" tłuszcze. Kasztany z kolei dostarczają człowiekowi witaminy E, zapobiegającej przedwczesnemu starzeniu się komórek, oraz witaminę B12, która m.in. wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

Czekolada to przede wszystkim znany antydepresant, bowiem zawiera substancje zwiększające poziom serotoniny i endorfin. Szampan zaś - co wykazały niedawne francuskie badania - jest znakomitym środkiem na niestrawność, pomaga obniżyć gorączkę i przeciwdziała reumatyzmowi.

Te zbawienne skutki rozmaitych produktów dadzą o sobie znać, o ile będą spożywane świeże (ostrygi) i z umiarkowaniem (szampan) - przypomina "Le Figaro".