Niedojrzałe śliwki i maślanka czy suszone małże z bukowymi orzechami jako przekąski można znaleźć w menu najlepszej restauracji na świecie. Trzeci raz z rzędu taki tytuł otrzymała duńska "Noma" prowadzona przez Rene Redzepi. Listę 50 najlepszych restauracji ogłoszono wczoraj podczas uroczystej gali w Guildhall w Londynie.

Zwycięstwo zapewnia Danii nowe zainteresowanie ze strony świata. Wcześniej byliśmy znani głownie z designu czy Hansa Christiana Andersena - przyznał szef kuchni "Nom" w Kopenhadze Rene Redzepi. Jak zaznaczył, przed "koronacją" w 2010 roku do knajpy w ciągu całego dnia przychodziło kilkanaście osób, teraz na liście oczekujących na kolację jest ponad tysiąc. W "Nomie" spróbować ślimaków, morskich wodorostów i dzikich ziół.

Tegoroczna pierwsza trójka najlepszych restauracji świata jest taka sama jak w 2011. Na dwóch kolejnych miejscach znalazły się hiszpańskie "El Piwnica de Can Roca" i "Mugaritz". Czwarty na liście jest brazylijski D.O.M, który wskoczył trzy oczka wyżej niż rok temu. Pierwszą piątkę zamyka włoska restauracja "Osteria Francescana". Po raz pierwszy w dziesięcioletniej historii konkursu w pierwszej piątce nie znalazła się żadna brytyjska knajpa. W sumie na liście są tylko trzy restauracje z Wysp.

Jury konkursu The World's 50 Best Restaurants składa się z 800 przedstawicieli branży restauracyjnej. To krytycy i dziennikarze kulinarni, szefowie kuchni, restauratorzy, a także znani pisarze. Restauracje muszą spełnić tylko jeden warunek: oferować coś więcej niż tylko dobre jedzenie.

Oto pierwsza dziesiątka najlepszych restauracji świata

1. Noma Dania
2. El Celler de Can Roca Hiszpania
3. Mugaritz Hiszpania
4. D.O.M Brazylia
5. Osteria Francescana Włochy
6. Per Se USA
7. Alinea USA
8. Arzak Hiszpania
9. Dinner by Heston Blumenthal Wielka Brytania
10. Eleven Madison Park USA