​"Miód, malina"; "Pijana wiśnia" i "Tort kusiciel" - to niektóre nowe smaki lodów, proponowane na tegoroczne lato przez najsłynniejszą, łódzką lodziarnię "Hort Cafe".

Próbujący te lody rzemieślnicze - czyli z najlepszych składników i robione tradycyjnie - nie mogli się zdecydować, na jeden smak. Jadłem kilka tego typów lodów, ale te ze słonym karmelem są zaskakujące - mówi jeden z mężczyzn, degustujących specjały. Wyrazisty smak soli fajnie przełamuje smak słodki. Super! - dodaje. Natomiast panią smakującą lody zachwycił deser o nazwie: "Tort czekoladowy". Wspaniałe jest to, że w tych lodach są kawałki tortu, takiego, prawdziwego ciasta - mówi.

I jeszcze dobra informacja dla diabetyków: możecie jeść lody, jeśli lubicie. Wtedy jednak trzeba zrezygnować z czterech gałek, a ograniczyć się do jednej - tłumaczy Raffaele Derosa, Włoch, który czuwa nad procesem produkcji lodów w "Hort Cafe". Ważne też, żeby wybierać zmrożone specjały: śmietankowe, orzechowe, czekoladowe i pistacjowe, bo te mają najmniej cukru.

A w piątek (24 marca) obchodzony będzie Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. 

(az)