Chłodnik to witaminowa bomba. Zawiera witaminę A, C, PP, B1 i B2, a także minerały - fosfor, żelazo i wapń. Kucharze twierdzą, że nie da się tej zupy zepsuć i że przygotuje ją nawet osoba, która nie ma doświadczenia w kuchni. Zobaczcie, jak go przyrządzić!
Chłodnik przyrządza się ze świeżego zsiadłego mleka. Można także wykorzystać kefir, jogurt naturalny lub maślankę. Potrzebujemy także lekko obgotowanych, pokrojonych liści botwinki, startego ogórka zielonego, trochę kopru i szczypiorku. Przyda się także kilka kropli świeżego soku z cytryny.
Składniki:
- 400 g jogurtu lub 200 g jogurtu i 200 g kefiru,
- pęczek botwinki,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 świeży ogórek,
- pół pęczka koperku i szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku
Botwinkę opłukać, pokroić dość drobno, wrzucić do garnka, potem wlać niecałą szklankę wrzątku, łyżkę soku z cytryny, trochę cukru i gotować, ale nie zagotować. To może potrwać 5-10 minut. Potem ostudzić. Następnie wlać jogurt i roztrzepać.
Dodać posiekany koperek i szczypiorek, starty ogórek zielony (na małych oczkach). Teraz czas na przyprawy: sól, pieprz - ewentualnie odrobina maggi do smaku. I do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik można podawać z ugotowanymi jajkami i kilkoma kostkami lodu.
SMACZNEGO!