W piątek w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie zorganizowana została konferencja naukowa pt. "Leczenie żywieniowe w codziennej praktyce - wskazania, zasady stosowania, monitorowanie". Wśród prelegentów byli specjaliści ze Szpitala Dziecięcego w Olsztynie i z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W konferencji wzięło udział ponad 70 lekarzy rodzinnych, pediatrów, neurologów, pielęgniarek pediatrycznych i dietetyków.

Prelegentów i uczestników konferencji przywitała dr n. med. Krystyna Piskorz-Ogórek, dyrektor Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Jest mi niezmiernie miło, że wśród prelegentów gościmy panią prof. Agnieszkę Szlagatys-Sidorkiewicz z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, która jest również prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego. Bardzo się cieszę, że będziemy omawiać bardzo ważne tematy kryteriów stanu odżywiania i jego monitorowania. Cieszy mnie również fakt, że zainteresowanie konferencją było bardzo duże, a miejsca rozeszły się błyskawicznie - podkreśliła.

"Niedożywienie jest bardzo szerokim pojęciem"

Prof. Elżbieta Jarocka-Cyrta, kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie oraz kierownik interdyscyplinarnego zespołu żywieniowego w szpitalu podkreśliła, że w każdej specjalności spotykamy pacjentów, którzy ze względu na chorobę podstawową lub jej następstwa nie mogą być żywieni w sposób naturalny.

Zastosowanie wsparcia żywieniowego jest niezbędnym elementem leczenia tych pacjentów - zaznaczyła Jarocka-Cyrta.

Pacjenci zazwyczaj kwalifikowani są do leczenia żywieniowego w oddziałach szpitalnych. Musimy jednak pamiętać, że niedożywienie występuje także u pacjentów przewlekle chorych, objętych opieką ambulatoryjną. Identyfikacja tych pacjentów jest zadaniem m.in. lekarzy rodzinnych, pediatrów, neurologów i specjalistów rehabilitacji. Celem konferencji jest aktualizacja wiedzy na temat przyczyn niedożywienia u dzieci przewlekle chorych, zasad rozpoznawania niedożywienia, zagrożenia niedożywieniem oraz zalecanych metod leczenia żywieniowego - powiedziała profesor.

Niedożywienie jest bardzo szerokim pojęciem i zazwyczaj wynika z głodu. Natomiast my podczas konferencji mówimy o takim niedożywieniu, kiedy jest co jeść, natomiast nie ma jak tego jedzenia podać, ponieważ albo dziecko niewystarczająco przyjmuje, albo nieprawidłowo wchłania pokarm, czego efektem są zmiany składu ciała i dysfunkcja fizyczna - podkreśliła kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia w WSSD w Olsztynie.

Pacjent, u którego rozpoznane jest niedożywienie, powinien być poddany leczeniu żywieniowemu, które polega na wspomożeniu leczenia farmakologicznego i zabiegowego - dodała.

Jesteśmy tym co jemy?

Tak właśnie jest. Dziś nauka nie ma co do tego wątpliwości - podkreśliła prof. Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Niesamowite jest to, że już od pierwszych dni życia dziecka poprzez żywienie możemy modulować metabolizm i pracę narządów człowieka, które będą musiały mu służyć przez całe życie - zaznaczyła Szlagatys-Sidorkiewicz.

Prof. Szlagatys-Sidorkiewicz zwróciła uwagę m.in. na to, jaki wpływ ma choroba dziecka na pojawienie się u niego niedożywienia.

Proces zapalny wymaga dużego nakładu energetycznego, dlatego w przewlekłych chorobach zapalnych zapotrzebowanie na energię znacznie rośnie - zaznaczyła. Zahamowanie tempa wzrastania jest bardzo czułym wyznacznikiem dobrostanu dziecka - dodała.

"Proces leczenia jest wsparty przez odpowiednie żywienie"

Mgr Maciej Milczarek, farmaceuta z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie oraz Konsultant Wojewódzki w dziedzinie Farmacji Klinicznej, omówił preparaty do żywienia pozajelitowego.

Od czerwca 2021 roku Szpital Dziecięcy w Olsztynie posiada certyfikat "Szpital dobrej praktyki żywienia klinicznego - leczenie przez żywienie", przyznany przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN. Ideą programu jest zwrócenie uwagi na ogromne znaczenie właściwego odżywiania w procesie leczenia, w tym oceny stanu odżywienia pacjentów i żywienia klinicznego. Ten certyfikat poświadcza, że w tym szpitalu pacjenci są prawidłowo żywieni i prawidłowo leczeni żywieniowo. To znaczy, że proces leczenia jest wsparty przez odpowiednie żywienie, zgodne z polskimi i europejskimi wytycznymi - zaznaczył Milczarek.

Mamy w szpitalu pacjentów w różnym przedziale wiekowym - od wcześniaków do osób pełnoletnich, a więc takich, którzy ważą po kilkaset gramów i takich, którzy ważą ponad 100 kilogramów. Każdego z nich diagnozujemy żywieniowo indywidualnie, bo wiemy, jak ważny jest element żywieniowy w procesie diagnostycznym i leczniczym. Rodzaj żywienia i sposób jego podawania dopasowujemy indywidualnie do potrzeb każdego pacjenta: jego wieku, choroby, niedoborów żywieniowych - podkreślił farmaceuta.

Zwykle z żywieniem kojarzymy odpowiednio dobrane i zbilansowane posiłki. Znacznie szerszym pojęciem jest leczenie żywieniem, czyli wsparcie pacjenta, który nie może zjeść tyle, ile powinien, ponieważ jest ciężko chory albo z powodu schorzeń przewodu pokarmowego lub schorzeń neurologicznych nie może połykać. Takim pacjentom musimy podać zbilansowane posiłki w odpowiedni sposób, np. za pomocą gastrostomii, sondy, żywienia dożylnego. Ponadto mamy w szpitalu wiele grup pacjentów wymagających przygotowania odpowiednich diet, np. bezglutenowej, cukrzycowej, diety podawanej przy mukowiscydozie czy alergiach pokarmowych. Chciałbym podkreślić ogromną rolę zespołu w prawidłowym leczeniu żywieniowym. Członkowie tego zespołu to lekarze i pielęgniarki z różnych poradni i oddziałów szpitalnych, farmaceuci, dietetycy, którzy są ekspertami w swoich dziedzinach i ustawicznie się kształcą - zakończył Konsultant Wojewódzki w dziedzinie Farmacji Klinicznej.