Organizowany przez branżę mięsną festiwal kulinarny "Świętomięs Polski" odbędzie się w najbliższy weekend w Gdańsku podczas Jarmarku św. Dominika. Organizatorzy zapowiadają rozdanie m.in. kilkudziesięciu tysięcy porcji gulaszu, kiełbasek i dań z grilla. Celem imprezy pod hasłem "W mięsie siła!" ma być zachęcanie mieszkańców dużych krajowych aglomeracji do spożywania większych ilości mięsa. Wydarzenie ma propagować ideę zdrowego żywienia w oparciu o mięso i jego przetwory.

Jak wyjaśnił producent wydarzenia Andrzej Łyszyk, "Świętomięs Polski" to ogólnopolska impreza o charakterze promocyjno-edukacyjnym. Ma zachęcać do jedzenia mięsa i jego przetworów, uzmysławiać jego znaczenie w diecie oraz przypominać polskie tradycje przetwórstwa i produkcji wędlin. Walczymy o dobre imię polskiego mięsa i utwierdzamy w przekonaniu, że polskie mięso jest zdrowe i smaczne - dodał.

Dyrektor projektu, prezes honorowy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Jacek Marcinkowski podkreślił podczas konferencji, że "polskie mięso jest bezpieczne". Podał, że w ciągu dekady pięciokrotnie wzrosła wartość eksportu polskiego mięsa i jego przetworów. Od czasu wejścia Polski do Unii Europejskiej ponad dwa tysiące zakładów przemysłu mięsnego ma uprawnienia do produkcji na rynki zagraniczne.

Prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Janusz Rodziewicz poinformował, że rocznie jedna osoba w Polsce spożywa ok. 71 kg mięsa, w tym ok. 42 kg wieprzowiny, ok. 27 kg. drobiu i ok. 2 kg. wołowiny. Wzrasta ilość spożywanego drobiu, a "drastycznie" spada wołowiny. Generalnie pod względem ilości spożycia mięsa w Polsce mamy cały czas tendencję wzrostową - dodał. W USA rocznie jedna osoba spożywa ok. 115 kg mięsa, a w Europie zachodniej ok. 80 kg.

Grill na plaży i możliwość skorzystania z rady dietetyków

Dwudniowa impreza odbywać się będzie na plaży w Brzeźnie (przy molo) i na Głównym Mieście (na Targu Węglowym, przy Zielonej Bramie i na Długim Pobrzeżu). W sobotę na plaży w Brzeźnie mają być rozegrane turnieje dyscyplin plażowych, odbędą się popisy sprawności znanych sportowców i pokazy pływackie. Dietetycy i specjaliści mają udzielać konsultacji i porad m.in. na temat odżywiania i bezpieczeństwa mięsa. Na plaży ma być też zorganizowany plażowy grill party, a dla dzieci Zagroda Młodych Hodowców.

Natomiast na Głównym Mieście festyn potrwa przez cały weekend. Na Targu Węglowym, przy Zielonej Bramie i nad Motławą będą prowadzone działania kulinarne, podczas których kucharze będą przygotowywać dania mięsne i prowadzić warsztaty kulinarne. Staną m.in. "Kocioł Świętomięsny" z przewidzianym na poczęstunek gulaszem wołowo-wieprzowo-drobiowym, "Patelnia Świętomięsna" i "Grill Świętomięsny". Odbędzie się też akcja happeningowa pt. "Kiełbasa z kutra". W niedzielę na Motławie i na Drodze Królewskiej ma się odbyć Parada Mięsna.

Jednocześnie w ramach "Mięsnej Wszechnicy" naukowcy będą prowadzić prelekcje dotyczące np. jakości spożywanego mięsa, a także udzielać porad m.in. z zakresu dietetyki, medycyny, technologii żywienia i gastronomii.

To już trzecia edycja tej imprezy



Gdańsk jest trzecim miastem, w którym odbędzie się "Świętomięs Polski". Pierwsza edycja imprezy odbyła się we wrześniu 2011 roku w Poznaniu, druga - w ubiegłym roku w Chorzowie. Stałymi punktami festiwalu są przygotowane przez hodowców, przetwórców i producentów prezentacje, pokazy kulinarne, degustacje i wydarzenia rozrywkowo-artystyczne.

(MRod)