W wodorostach morskich, zebranych w pobliżu japońskiej elektrowni atomowej Fukushima I, uszkodzonej przez trzęsienie ziemi i tsunami 11 marca, stwierdzono znacznie podwyższony poziom promieniowania. Jak informuje Greenpeace, przekracza on pięciokrotnie japońską normę dla produktów spożywczych. Wodorosty morskie są ważnym składnikiem japońskiej kuchni. .

Ike Teuling, jeden z ekspertów organizacji Greenpeace, podkreślił w oświadczeniu, że skażenie radioaktywne kumuluje się w morskim ekosystemie, który dostarcza Japonii jednej czwartej owoców morza.

Teuling ostrzegł, że władze japońskie wciąż robią za mało, jeśli chodzi o ochronę zdrowia publicznego po uszkodzeniu elektrowni Fukushima I.

Operator tej elektrowni, firma Tepco, polewa ogromnymi ilościami wody cztery reaktory tej siłowni, żeby schłodzić znajdujące się w nich paliwo jądrowe. Powstrzymywanie wyciekania radioaktywnej wody do Oceanu Spokojnego napotyka trudności.

Goshi Hosono, specjalny doradca premiera Naoto Kana ds. kryzysu w elektrowni Fukushima I, powiedział, że rząd zapozna się z danymi organizacji Greenpeace. Nie chcę tego ignorować i rząd przeprowadzi w miarę potrzeby własne badania - podkreślił.