To już ostatni moment, żeby przystroić choinki w swoich domach. Podpowiadamy, jak ozdobić świąteczne drzewko pięknie i pomysłowo. A przy okazji i smacznie!

Własnoręcznie robione ozdoby świąteczne to nie tylko modny dodatek, ale także świetna zabawa dla całej rodziny. W sieci znaleźć można wiele wzorów i inspiracji. Jednym z najprostszych do samodzielnego wykonania wzorów jest serce. O pomoc w jego wykonaniu poprosiliśmy Magdalenę Lewacką, która na co dzień prowadzi bloga "Jędrki".

Zapraszamy do zapoznania się ze wskazówkami Magdy i własnoręcznego wykonania ozdób.

Do zrobienia tej ozdoby będzie nam potrzebne:

- kartka papieru, na której namalujesz lub odrysujesz swój wzór;

- filc – wybrane przez nas kolory; można go kupić w sklepach plastycznych, ale również w hipermarketach czy sklepach plastycznych (zazwyczaj ma wymiar kartki A4);

- nitka – potrzebna do zszycia naszych ozdób;

- wstążka – aby zrobić zawieszkę wówczas ozdobę możemy powiesić na choinkę;

- wstążki, taśmy, koraliki, guziki – to, czym chcemy przyozdobić nasze prac;

- wata/watolina (do wypchania ozdoby);

- nożyczki i szpilki do spinania kilku warstw ze sobą;

Krok po kroku: jak zrobić filcowe ozdoby na choinkę?

1. Na początku wytnij na kartce papieru wzór ozdoby - możesz ją namalować ręcznie lub odrysować. Jeśli jednak wiesz, że nie uda Cię się narysować serce, to szablon można znaleźć w sieci. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce "serce". 

2. Wycięty wzór przypnij do filcu i wytnij (na jedną ozdobę potrzebne będą dwa serca). Następnie złóż oba serca w jedno, tak aby brzegi były równomiernie pokryte i zepnij szpilką. Spięcie spowoduje, że podczas szycia nie będą się ruszać.

3. Zaczynamy wyszywać pierwszą ozdobę: najpierw musimy wyszyć wzór w jednym z serc. Najpierw wyszyj główne części płatków (po 3 szwy z każdej strony), a następnie dopasuj do nich mniejsze części płatków.

4. Wzór już mamy, więc jesteśmy w połowie pracy nad naszą ozdobą: Pora zacząć zszywać oba serca. Pamiętaj, aby zacząć szycie wkłuwając się tylko w jedno serce (to, na którym wyszyłaś wzór) - wówczas schowasz pętelkę nitki do środka, i nie będzie ona widoczna. Szyj w odległości paru milimetrów od krawędzi serc - staraj się, aby szew by w miarę równy.

5. Gdy dojdziesz do środka serca, czas wszyć wstążkę (najlepsza jest taka ok. 4 cm). Włóż ją do środka i kontynuuj szycie (teraz zszywasz po kolei warstwy: filcu, wstążki, filcu).

6.  Zostaw dziurę 2 cm, włóż w nią watę i dalej zszywaj. Nitkę zakończ w ten sam sposób, jak na początku szycia.

Ozdoba jest już gotowa! Do pracy można zaangażować całą rodzinę: ozdobą nie musimy być serce - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Więcej pomysłów na ręcznie robione ozdoby znajdziecie tutaj.

Piękna i smaczna ozdoba na choinkę

Świetnym pomysłem na ozdobienie choinki są także jadalne ozdoby: poniżej kilka przepisów.

Suszone jabłka:

Jabłka myjemy, kroimy na plastry o długości 6-7 mm, wydrążamy w każdym środek i moczymy przez około 10 minut w soku z cytryny.
Następnie wykładamy je obok siebie na kratce piekarnika (jeśli jabłka są soczyste, połóżmy pod nie papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar soków). Plasterki możemy posypać delikatnie cynamonem. Będą wtedy nie tylko pięknie pachnieć, ale też błyszczeć na choince. Jabłka suszymy w piekarniku rozgrzanym do około 120 stopni, przez 3-4 godziny. Następnie plasterki przewiązujemy nitką, zawieszamy na drzewku. 

Pralinki z żurawiną w ozdobnych papierkach:

Pralinki przygotowujemy z gorzkiej czekolady. Na około 15 sztuk potrzebujemy: 2 tabliczek gorzkiej czekolady, łyżki masła, szczypty soli, 80 ml śmietanki.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Stawiamy miseczkę z połamaną czekoladą na rondelku z gorącą wodą. W ten sposób czekolada szybko się topi i nie trzeba jej pilnować. Następnie dodajemy do niej masło, sól i partiami wlewamy śmietankę. Dodajemy pokrojoną żurawinę i szybko formujemy kulki. Wkładamy do lodówki, opakowujemy w papier ozdobny.

Pierniczki z lukrem:
Składniki: 500g mąki pszennej, 3 łyżki miodu sztucznego, 100g margaryny, 70 g masła, 100 g cukru, 1 jajko, łyżeczka wody, łyżeczka sody, łyżka mleka, 15 g przyprawy do piernika, szczypta soli.

Przygotowanie: W rondelku mieszamy miód, cukier, masło i przyprawy do piernika - ciągle mieszając, na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
Do osobnego naczynia przesypujemy mąkę, dodajemy do niej rozpuszczoną masę, a następnie jajko, sodę, sól. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. Dekorujemy lukrem. 

Składniki na lukier: 2 białka jaja, 2 szklanki cukru pudru, ew. sok z plasterka cytryny
Jajka zanurzamy na 3 sekundy w gorącej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy cukier. Miksujemy na wysokich obrotach, około 3 minuty. Lukier przekładamy do szprycy i dekorujemy pierniczki.