Naukowcy na tropie nowej metody walki z białaczką. Holenderscy badacze odkryli, że apigenina, substancja powszechnie występująca na przykład w selerze, pietruszce, soku pomidorowym i czerwonym winie, pomaga zapobiegać chorobie.

Badania naukowców z Uniwersytetu w Groningen pokazały, że apigenina, substancja należąca do tak zwanych flawonoidów, czyli barwników i przeciwutleniaczy roślinnych może powstrzymać wzrost dwóch typów komórek nowotworowych, może też zmniejszyć ich szanse przetrwania. Jak donosi czasopismo "Cell Death and Disease" to sugeruje, że substancja ta może mieć silne działanie profilaktyczne. Nie jest do końca jasne, czy może być stosowana w celach terapeutycznych, bowiem Holendrzy odkryli, że zakłóca ona działanie leków stosowanych w chemioterapii. To nowość, do tej pory raczej uważano, że tego typu substancje zwiekszają podatność komórek nowotworowych na chemioterapię. Trzeba to będzie jeszcze sprawdzić...