Japońscy naukowcy udowodnili, że ugotowane na twardo jajka potrafią „same” skakać do góry - czytamy w serwisie Nature.com. Nie zobaczymy tego jednak na wielkanocnym stole - uspokajają badacze - do podpatrywania harców jajek potrzebny jest bowiem specjalny laboratoryjny sprzęt.

4 lata temu badacze zaczęli się zastanawiać, dlaczego obracające się wokół własnej osi jajko nagle samo podnosi się do pozycji stojącej i czy te same siły mogą sprawić, że jajko podskoczy do góry. Fotografie sugerowały, że jest to możliwe, ale brakowało dowodów.

Badania trwały aż 2 lata, gdyż na potrzeby eksperymentów naukowcy musieli skonstruować specjalną maszynę, podłączoną do kamer, mikrofonów oraz czujników elektronicznych.

Klucz do sukcesu to odpowiednie zakręcenie leżącym na płaskiej powierzchni jajkiem, w tempie 1800 obrotów na minutę - tłumaczy szef zespołu, Yutaka Shimomura.

Naukowcy tłumaczą, że podskoki są wywoływane przez różne zakłócenia ruchu szybko obracającego się jajka - powodem może być np. minimalna asymetria jajka albo nierówność na jego skorupce.

Badania wyglądają dość niepoważnie, ale naukowcy przekonują, że fizyka zabawnych podskoków jajek ma przełożenie na inne, istotne procesy inżynieryjne. Dlatego też chcą kontynuować eksperymenty - kolejnym etapem ma być zbadanie, czy skaczą także surowe jajka.