Polscy naukowcy stworzyli preparat niszczący komórki nowotworowe; substancję opartą na kwasach tłuszczowych z mleka polskich owiec. Za swoje odkrycie zostali nagrodzeni w Brukseli, Kuala Lumpur i Genewie.

Naukowcy z Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie, Akademii Rolniczej we Wrocławiu i Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN wybrali owcze mleko, gdyż w krowim złe i dobre kwasy tłuszczowe nawzajem znoszą swe działanie. Owcze - jak się okazuje - hamuje rozwój raka płuc, pęcherza, jelita grubego i białaczkę.

To były badania na już istniejące komórki nowotworowe i okazało się, że we wszystkich przypadkach zatrzymuje rozwój komórek nowotworowych, w obszarze ponad 90 proc. - wyjaśnia doktor Wiesława Walisiewicz-Niedbalska.

Co ciekawe, preparat będzie można kupić pod postacią jogurtu albo masła. Problem w tym, że medykament w sklepach najwcześniej może się pojawić dopiero za kilka lat. Po pierwsze - długie są procedury wprowadzania takich preparatów na rynek, a po drugie - poszukiwany jest producent, który mógłby wyłożyć sporo pieniędzy na kosztowną produkcję. Po trzecie - naukowcy wciąż udoskonalają preparat, tak by był bardziej skuteczny.