10 tysięcy porcji smażonego karpia ufundował Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, który wspólnie z Miastem Kraków częstuje przysmakami mieszkańców miasta. Smażonego karpia, kapustę z grochem i pieczywo można odebrać dziś za "dziękuję i świąteczne życzenia" na placu Wolnica,.

10 tysięcy porcji smażonego karpia ufundował Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska, który wspólnie z Miastem Kraków częstuje przysmakami mieszkańców miasta. Smażonego karpia, kapustę z grochem i pieczywo można odebrać dziś za "dziękuję i świąteczne życzenia" na placu Wolnica,.
Akcja rozdawania pieczonych karpi na placu Wolnica /Jacek Skóra /RMF24

Przedświąteczne zapachy unosiły się dziś na placu Wolnica na krakowskim Kazimierzu. Rozdano tam półtora tysiąca porcji karpia. Oprócz tego można było spróbować kapusty z grochem oraz z chlebem.

Karpie podawano w półdzwonkach. Do Krakowa przyjechały już usmażone i gotowe do zjedzenia. Rybę można było zjeść na miejscu albo wziąć do domu do własnego pojemnika.

W tradycji świątecznego karpia ważna jest łuska. Tradycja rybacka nakazuje by łuska karpia wigilijnego znalazła się wśród opłatków na stole, a po życzeniach wylądowała głęboko, głęboko w portfelu. Przyniesie szczęście i kolejne pieniążki - radzi Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska.

Podczas akcji rozdawania karpi należy pamiętać o przestrzeganiu obostrzeń związanych z koronawirusem. Chętni do skosztowania potraw muszą być w maseczce i zachować bezpieczny odstęp.

Pierwszy taki poczęstunek odbył się w poniedziałek przed Nowohuckim Centrum Kultury. Drugi miał miejsce w środę przy Centrum Kongresowym ICE Kraków.

Kolejne będą odbywały się od 16 do 19:

· 14 grudnia - Planty przy Barbakanie

· 16 grudnia - parking obok banku przy pętli tramwajowej na Kurdwanowie

· 18 grudnia - okolice Błoń