Kupić, czy własnoręcznie zebrać kurki? Jeśli preferujemy pierwszą odpowiedź, to warto wiedzieć, że ceny tych grzybów wynoszą tyle, ile mięso - choć i tak spadają. W tym artykule znajdziecie również porady dla tych, którzy wolą sami zbierać kurki. A w sprawie tych grzybów ciekawe informacje przynoszą naukowcy.

  • Obecnie cena kurek w polskich sklepach to około 50 zł za kilogram, ale zdarzały się rekordy cenowe sięgające nawet 125 zł/kg.
  • Kurki można zbierać samodzielnie, jednak warto dobrze je rozpoznać, by nie pomylić ich z niejadalnymi grzybami - mają żółty kolor i charakterystyczne fałdy pod kapeluszem.
  • Przy zbieraniu kurek najlepiej delikatnie rozgarnąć mech i wyjąć grzyby, a następnie miejsce zasłonić mchem; do przenoszenia warto używać siatki, która pomaga w rozsiewaniu grzybów.
  • Do czyszczenia kurek poleca się moczenie ich w wodzie z solą, co pomaga usunąć piasek, a także delikatne przecieranie wilgotną ściereczką lub szczotką do grzybów, unikając zalewania wrzątkiem, by nie utraciły smaku.

Ceny kurek

Jakie są ceny kurek? Gdy spojrzymy na gazetki reklamowe dużych polskich sieci handlowych, zobaczymy, że obecnie za 200 gramów tych grzybów trzeba zapłacić 9,99 zł. To oznacza, że za kilogram, kupując pięć opakowań po 200 g, zapłacimy niespełna 50 złotych.

Co ciekawe, w czwartek Rolnik Info przekazał, że według informacji sieci handlowych, "niedawno cena tych grzybów dobiła do 125 zł za kilogram". "To rekord, który może nie być ostatnim, bo prognozy nie napawają optymizmem" - zaznacza portal.

Tydzień temu ceny kurek sprawdził "Fakt". W miniony wtorek najdroższe były w Pile w woj. wielkopolskim (50 zł za kilogram) i w Andrychowie w Małopolsce (ta sama cena). Taniej było np. w Lęborku w Pomorskiem (40 zł za kg). W Białymstoku za 1,8 kilograma trzeba było zapłacić 80 złotych.

Porady dotyczące zbierania kurek

Niektórzy wolą własnoręcznie zebrać kurki. Ważne, aby wiedzieć, jak rozpoznać te grzyby - i nie pomylić ich z tymi, które nie są jadalne.

Lasy Państwowe podkreślają, że pieprznik jadalny, czyli kurka, ma najczęściej żółty kolor, pod kapeluszem ma listewki w postaci fałd, a trzon ma nawet do 2,5 centymetra, zwężający się ku dołowi. Kurki występują od czerwca do października.

Portal nagrzyby.pl radzi na swoim profilu w mediach społecznościowych, jak prawidłowo zbiera się grzyby, które rosną w mchach.

"Nie wycinamy nożykiem, rozgarniamy mech nad kurką, aby jej nie połamać. Wyciągamy kurki, a miejsce w którym rosły, przykrywamy dokładnie mchem" - wymienia portal. 

Jak dodaje, lepiej do zbioru kurek użyć siatki, a nie reklamówki. "Kurki w takiej siatce noszone niedługo nie pogniotły się wcale, a rozsiewały się po całym lesie" - czytamy na profilu nagrzyby.pl.

Jak oczyścić kurki? Porady ekspertów

Gdy już przyniesiemy do domu kurki, pojawia się pytanie: jak je oczyścić. Zadaje je sobie wielu miłośników tych grzybów. 

Ania Starmach radzi na swojej stronie internetowej, żeby wsadzić je do dużej miski, posypać solą i zalać ugotowaną wodą. "Delikatnie poruszaj kurki łyżką, w ten sposób zgromadzony na grzybach piasek opadnie na dno miski. Kurki wyłów łyżką cedzakową. Aby mieć pewność, że kurki są już czyste, powtórz czynność trzy razy" - dodaje.

Kilka sposobów podaje firma Winiary.

"Jednym z nich jest moczenie kurek w zalewie z wody i soli. W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby z większych zanieczyszczeń za pomocą małego nożyka, a następnie włożyć je do miski z ciepłą wodą i 2 łyżkami soli. Jednorazowo warto włożyć kilkanaście kurek i pozostawić na kilka minut w solance. Tym sposobem piasek i zanieczyszczenia opadną na dno miski, a grzyby uniosą się na powierzchnię" - czytamy na stronie internetowej firmy.

Jak podkreśla, "po wyjęciu z wody wystarczy je tylko przetrzeć i odsączyć za pomocą ręcznika papierowego". "Najszybszą metodą na czyszczenie kurek jest jednak po prostu opłukanie ich pod bieżącą wodą i wytarcie ręcznikiem. W obydwu przypadkach należy pamiętać, by przed obróbką usunąć nadmiar wody z grzybów i pozostawić je do wyschnięcia - inaczej kurki wchłoną wodę i mogą nieco zmienić smak" - wyjaśniają Winiary.

Co zrobić, aby zachować wyraźny smak kurek? "Najlepszym sposobem, choć nieco pracochłonnym, jest czyszczenie kurek za pomocą wilgotnej ściereczki i nożyka, natomiast zakamarki, czyli blaszki, czyścimy szczotką do grzybów. Chyba najgorszym rozwiązaniem jest zalewanie kurek wrzącą wodą, która pozbawi grzybów jędrności" - podkreśla firma.

Czy kurki mogą promieniować?

O tym, czy kurki mogą promieniować, napisał na swoim profilu w mediach społecznościowych Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Powołano się na najnowsze badania opublikowane w renomowanym czasopiśmie "Environmental Geochemistry and Health".

Jak podano, "kurki zbierane z różnych rejonów Polski zawierały znacznie zróżnicowane poziomy radionuklidów". Radionuklidy to odmiany pierwiastków, których jądra atomów są niestabilne i samorzutnie ulegają przemianie promieniotwórczej.

Uczelnia opublikowała mapę:

Jak jednak wyjaśnia UP w Poznaniu, "z radiologicznego punktu widzenia", jedzenie kurek jest bezpieczne. "Przeciętny konsument w Polsce spożywa około 5 kg świeżych grzybów rocznie. Gdyby całość stanowiły kurki, szacowana roczna dawka skuteczna promieniowania wynosiłaby (...) zaledwie 1-2 proc. zalecanej granicy (...) rocznie dla ludności ogólnej" - podkreśla uczelnia.

"Choć niektóre grzyby leśne mogą gromadzić radionuklidy, kurki spożywane w rozsądnych ilościach nie stanowią zagrożenia radiacyjnego dla zdrowia człowieka. To dobra wiadomość dla miłośników tych aromatycznych grzybów" - zaznacz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.