Zachodniopomorski lekarz weterynarii zakazał producentowi z Kamienia Pomorskiego wytwarzania surowych kiełbas i wędlin. To właśnie po zjedzeniu tzw. kiełbasy polskiej z tego zakładu 15 osób trafiło do szpitala z objawami włośnicy.

Do czasu wyjaśnienia sprawy zakład nie może produkować między innymi metki, kiełbasy polskiej oraz białej. Zakaz będzie obowiązywał do czasu wyjaśnienia sprawy zachorowań.

Na oddział zakaźny szczecińskiego szpitala wojewódzkiego trafiło 15 osób. Zgłaszają się kolejni - skarżący się na dolegliwości typowe dla tej choroby - bóle głowy i mięśni , wysoką temperaturę oraz obrzęk twarzy. Pacjenci pochodzą z powiatów kamieńskiego, gryfickiego oraz ze Szczecina. Lekarze obawiają się, że chorych będzie więcej. Dlaczego? O tym reporter RMF FM Paweł Żuchowski:

Włośnica to ciężka choroba pasożytnicza, spowodowana zakażeniem człowieka lub zwierzęcia larwami włośnia krętego, znajdującymi się w mięśniach chorych świń, dzików, koni. Do zakażenia dochodzi przez zjedzenie zakażonego mięsa. Choroba może być śmiertelna. Zwykłe gotowanie mięsa nie chroni w pełni przed zakażeniem - jedynym sposobem zapobiegania zarażeniu jest badanie mięsa.