Ponad 20 tys. ludzi wzięło w środę udział w dorocznej bitwie na pomidory La Tomatina w mieście Bunol ok. 40 km od Walencji, na wschodzie Hiszpanii. W czasie walki zużyto 145 ton pomidorów.

W środę sześć ciężarówek przywiozło do miasteczka ok. 180 tys. sztuk dojrzałych pomidorów. Warzywa wykorzystane w bitwie pochodzą z regionu Estremadura.

Po zakończeniu walki uczestnicy zmywali pomidorową pulpę w pobliskiej rzece i miejskich prysznicach.

Bilet wstępu na bitwę kosztuje 12 euro. 5 tys. biletów jest zarezerwowanych dla mieszkańców miasteczka, a 17 tys. dla osób przyjezdnych. 

Tradycyjnie pomidorowa bitwa odbywa się w ostatnią środę sierpnia, podczas uroczystości związanych z kilkudniowymi obchodami ku czci patrona, św. Ludwika Bertranda. Korzenie pomidorowej bitwy sięgają roku 1945, kiedy grupa nastolatków wszczęła bójkę podczas fiesty i zaczęła obrzucać się pomidorami z pobliskiego sklepu. W 2002 roku hiszpańskie ministerstwo turystyki uznało tomatinę za zwyczaj o międzynarodowym walorze turystycznym.

Opracowanie: