Już niedługo turyści będą mogli ucztować w Pałacu w Wersalu – jak w przeszłości król Ludwik XVI i jego dworzanie – choć serwowane tam będą współczesne wersje tradycyjnych przysmaków. Przyrządzać je będzie jeden z najsławniejszych francuskich kucharzy Alain Ducasse.

Już niedługo turyści będą mogli ucztować w Pałacu w Wersalu – jak w przeszłości król Ludwik XVI i jego dworzanie – choć serwowane tam będą współczesne wersje tradycyjnych przysmaków. Przyrządzać je będzie jeden z najsławniejszych francuskich kucharzy Alain Ducasse.
Już niedługo turyści będą mogli ucztować w Pałacu w Wersalu – jak w przeszłości król Ludwik XVI i jego dworzanie / Serghei Platonov /PAP/EPA

Już za kilka miesięcy w stworzonej w komnatach Pałacu Wersalskiego luksusowej restauracji o nazwie "Ore" - co można przetłumaczyć z łaciny jako "W ustach" albo "Do ust" - turyści będą mogli degustować francuskie przysmaki z warzywami pochodzącymi z istniejących od XVII wieku królewskich ogrodów.

Jej szef - sławny na całym świecie francuski kucharz Alain Ducasse - zapowiada jednak, że w tradycyjnych daniach ograniczona zostanie ilość tłuszczu i soli, by dopasować je do zaleceń współczesnych dietetyków.

Jeżeli ktoś zje za dużo - będzie mógł skorzystać z usług luksusowego hotelu spa, który również ma powstać w tym roku w królewskim Pałacu w Wersalu. Ma on być złożony m.in. z 25 eleganckich apartamentów.

Zarówno restauracja jak i hotel przyciągać mają do sławnego królewskiego pałacu dodatkowych turystów z całego świata.

Niektórzy komentatorzy alarmują jednak, że Pałac Wersalski zacznie się stopniowo przekształcać w pewnego rodzaju "królewski park atrakcji", co może zniszczyć w części czysto historyczny wymiar tego zabytku.

(j.)