Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Jemy je jednak rzadko, choć mięso jest smaczne, a gęsi tłuszcz ze względu na zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest korzystny dla zdrowia. Ponad 95 proc. polskiej gęsiny trafia do Niemiec.

Dziś statystyczny Polak zjada zaledwie kilka dekagramów gęsiny rocznie.

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy to na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Natomiast potrawy z gęsiny znane są w Polsce już od XVI wieku, mięso to często gościło na królewskich stołach, np. jej wielbicielem był Jan III Sobieski. O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia "Na świętego Marcina dobra gęsina" czy "Święto Marcina dużo gęsi zarzyna".

W Polsce hoduje się rocznie 6 milionów gęsi. Około 95 proc. gęsiny eksportowana jest do Niemiec. Małe ilości sprzedawane są także do Szwajcarii, Danii oraz Anglii.