Dwa tysiące schłodzonych gęsich tuszek, gotowych do przygotowania z nich świątecznych dań, rozdał samorząd wojewódzki mieszkańcom regionu kujawsko-pomorskiego. Z okazji Święta Niepodległości po raz trzeci organizowana jest akcja promowania gęsiny.

Tuszki gęsie rozdajemy w osiemnastu miejscowościach, w ramach akcji "Najlepsza gęsina na świętego Marcina", którą Urząd Marszałkowski prowadzi wspólnie z regionalnymi mediami. Jedynym warunkiem wygrania w naszej zabawie sporej, rodzinnej porcji świeżego gęsiego mięsa było podanie prawidłowych odpowiedzi na pytania związane z tematem naszej akcji - poinformowała rzeczniczka marszałka województwa kujawsko-pomorskiego Beata Krzemińska.

Samorząd zachęca także do przygotowania oryginalnych potraw z gęsiny. Osoby, które zechcą się podzielić osiągnięciami w tym zakresie, mają szansę na nagrody i publikację przepisów.

Akcje promocyjne gęsiny organizowane są z okazji Święta Niepodległości, przypadającego 11 listopada, czyli w dniu wspominania przez Kościół św. Marcina. Gęsie mięso jest nie tylko ważnym składnikiem tradycyjnej kuchni regionu kujawsko-pomorskiego, ale także odgrywa dużą rolę w tutejszej gospodarce hodowlanej, choć wciąż większość produkcji kierowana jest na eksport.

To u nas, w Kołudzie Wielkiej, w powiecie inowrocławskim, działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników w całej Polsce. Możemy się też pochwalić hodowcami, którzy z sukcesem proponują ten rodzaj drobiu na krajowe i zagraniczne stoły - podkreśliła Krzemińska.

W weekend 11-13 listopada odbędzie się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku koło Torunia. W Gęsiej Karczmie, urządzonej w hali namiotowej na 750 osób, serwowane będą takie specjały jak gęsie pipki z pęczakiem, żur na gęsinie, gęś w kapuście, a na deser marcińskie rogale z masą orzechową. W czasie festiwalu grać będą zespoły muzyczne.

W Święto Niepodległości zainaugurowany zostanie też "Czas na gęsinę", czyli okres, w którym w niektórych restauracji w regionie i w kraju serwowane będą dania z gęsiny. Rozpocznie go wydany przez marszałka województwa Piotra Całbeckiego obiad w restauracji w Przysieku, na który zaproszono m.in. kombatantów z regionu.

Przez ostatnie dwa weekendy listopada i dwa pierwsze weekendy grudnia w restauracji w Przysieku będzie można zjeść różne specjały z gęsiny przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z regionu.

O starym zwyczaju podawania dań z gęsi 11 listopada świadczy m.in. wiersz Kaspra Twardowskiego z 1630 r., którym pisał: "Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają".

Potwierdzenie tego zwyczaju można znaleźć też licznych przysłowiach, m.in.: "Święto Marcina - dużo gęsie się zarzyna", "Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna", "Na Marcina gęś do komina", "Gdy Marcinowa gęś po wodzie, będzie Boże Narodzenie po wodzie".

Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich.

Gęś biała kołudzka to odmiana produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku. Nigdy nie była poddawana żadnej selekcji ani hodowli kierowanej genetycznie.