Jabłko to nie tylko popularny owoc, ale prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. Czy codzienne sięganie po jabłko może naprawdę wpłynąć na nasze zdrowie? Sprawdzamy, co dzieje się w organizmie, gdy każdego dnia zjadasz jedno jabłko.

Jabłko - witaminowa bomba w zasięgu ręki

Jabłka od pokoleń cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach. Nic dziwnego - to nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy owoc. Już nasze babcie powtarzały, że "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka". Na czym polega fenomen jabłka? Przede wszystkim na bogactwie witamin i mikroelementów.

W jednym dużym jabłku (ok. 200 g) znajdziemy witaminy A, B1, B2, a także niacynę, kwas foliowy oraz imponującą dawkę witaminy C - niemal jedną trzecią dziennego zapotrzebowania!

Najwięcej witaminy C zawierają nasze rodzime odmiany, więc warto sięgać po produkty z polskich sadów.

Skórka jabłka - źródło pektyn i błonnika

Niepozorna skórka jabłka skrywa w sobie prawdziwe bogactwo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika. To właśnie ten składnik odpowiada za uczucie sytości po zjedzeniu owocu i wspomaga proces odchudzania. Co ciekawe, aż 70 proc. cennych składników odżywczych znajduje się właśnie w skórce. Dlatego jabłka najlepiej jeść nieobrane - wtedy dostarczają najwięcej wartościowych substancji.

Suszone jabłka również mają wysoką zawartość pektyn, a 100 g świeżych owoców to zaledwie 60 kcal - idealna przekąska dla dbających o linię!

Jabłka wspierają zdrowie jelit

Regularne jedzenie jabłek to także ogromne wsparcie dla układu trawiennego. Zawarte w nich witaminy z grupy B, niacyna, kwas foliowy oraz błonnik korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Pektyna wiąże szkodliwe substancje w przewodzie pokarmowym i pomaga je usuwać z organizmu, co może obniżać poziom cholesterolu i sprzyjać lepszemu samopoczuciu.

Owoce, które chronią przed rakiem i chorobami dróg oddechowych

Jabłka zawierają flawonoidy i karotenoidy - silne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i pomagają zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów. Liczne badania wykazały, że osoby sięgające po jabłka regularnie, rzadziej zapadają na choroby nowotworowe, a także schorzenia układu oddechowego i płuc. Warto pamiętać o tym szczególnie w sezonie przeziębień - jabłko może być smaczną tarczą ochronną dla naszego organizmu.

Naturalna guma do żucia - jabłka dla zdrowych zębów

Nie bez powodu jabłka nazywane są "naturalną gumą do żucia". Ich kwasy owocowe oraz błonnik delikatnie oczyszczają zęby podczas gryzienia, usuwając resztki jedzenia i wspomagając higienę jamy ustnej. Regularne sięganie po jabłka może więc wspierać zdrowie zębów i dziąseł, a także odświeżać oddech.

Jabłko - domowy sposób na wiele dolegliwości

Jabłka warto mieć pod ręką nie tylko na co dzień, ale także w czasie infekcji czy drobnych dolegliwości. Od dawna stosuje się je jako domowy środek na przeziębienie, biegunkę czy niestrawność. Dzięki zawartości błonnika, witamin i minerałów, jabłka mogą łagodzić objawy wielu popularnych schorzeń.