Badania lodów z automatów to coroczna akcja w województwie zachodniopomorskim. Wyrywkowe kontrole przeprowadzono na początku lipca. Sanepid wydał dwie decyzje zawieszające działalność punktów z lodami z automatu – obie dotyczyły Świnoujścia. Zakwestionowano 43 proc. wszystkich próbek pobranych do badań.


Zachodniopomorski sanepid skontrolował 39 obiektów zlokalizowanych w miejscach, gdzie przebywa najwięcej turystów. 

Do badań pobrano 195 próbek z 39 partii lodów – poinformowała  rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan. Zaznaczyła, że 43 proc. próbek pobranych do badań zostało zakwestionowanych.

Po kontroli wydano też dwie decyzje zawieszające działalność w zakresie produkcji i wprowadzania lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań laboratoryjnych – obie dotyczyły punktów w Świnoujściu.

Jak wyjaśniła rzeczniczka, lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych tj. Salmonella i Listeria monocytogenes oraz w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych tj. bakterii Enterobacteriaceae.

Nie było przypadków kwestionowania próbek pod kątem drobnoustrojów chorobotwórczych, ale 85 próbek z 17 partii lodów zakwestionowano z powodu zawyżonej ilości bakterii Enterobacteriaceae. Występują one naturalnie w jelicie grubym człowieka i nie są wówczas chorobotwórcze. Ich obecność w pożywieniu świadczy natomiast o niewystarczającej higienie w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji. 

Rzeczniczka przekazała, że sprawdzono też 50 próbek gofrów z bitą śmietaną i dodatkami z dziesięciu lokalitu nie było zastrzeżeń. Kontrole będą jeszcze prowadzone.