Grillowany bakłażan

Na grillu warto też przyrządzić lżejsze przekąski, na przykład warzywa, takie jak bakłażan. Swoją pełnią smaku zachwyci nas, jeśli na około 30 minut przed grillowaniem posypiemy jego plasterki solą. Wtedy warzywo straci charakterystyczną dla siebie goryczkę. Już gotowy bakłażan z grilla świetnie spisze się jako dodatek np. do dań mięsnych i rybnych.

Składniki: Duży bakłażan, sól, oliwa, pieprz czarny, rozmaryn;

Wykonanie: Bakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na około pół godziny. Następnie płuczemy warzywo i osuszamy. Polewamy oliwą, posypujemy rozmarynem: zmielonym lub świeżym. Tak przygotowanego bakłażana układamy na grillu. Wystarczy kilka minut, by się ładnie przyrumienił.

Grillowane dodatki do dań głównych

Grillowane oscypki, czosnek, grzanki z bagietki - to inne, niektóre dodatki, do konkretniejszych potraw z rusztu. Aromatyczne, zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Na ich przyrządzenie wystarczy kilka minut, nie trzeba ich nawet owijać w folię. Podobnie jest z papryką. Znakomicie spisuje się jako przystawka, ale nie tylko! To zmiksowane w blenderze warzywo - z dodatkiem ulubionych przypraw - świetnie sprawdza się również jako sos do wszelkich dań z rusztu.

(mal)