KE zarekomendowała krajom unijnym, żeby sprawdzały pod kątem radioaktywności świeżą żywność importowaną z Japonii. Chodzi o jedzenie wysłane z tego kraju od 15 marca, po katastrofie elektrowni jądrowej.

W ramach unijnego systemu wczesnego ostrzegania ws. bezpieczeństwa żywności, w związku z ostatnimi wydarzeniami w Japonii, Komisja Europejska rozesłała krajom UE rekomendacje, by sprawdzały importowaną żywność z Japonii pod kątem radioaktywności - poinformował rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent.

W 2010 r. UE importowała z Japonii 9 tys. ton owoców i warzyw. Jednak, jak zastrzegł unijny rzecznik w związku z trzęsieniem ziemi i tsunami eksport z Japonii jest obecnie znikomy.

Silne trzęsienie ziemi i fala tsunami uszkodziły systemy chłodzenia w elektrowni atomowej Fukushima I. Do atmosfery przedostała się radioaktywna para. Siłownia znajduje się około 240 km na północ od Tokio. Rzecznik japońskiego rządu Yukio Edano zapewnił, że promieniowanie w ewakuowanej strefie o promieniu 20 km wokół uszkodzonej siłowni "nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia".

Unijny komisarz ds. energii Guenther Oettinger ostrzegł, że sytuacja w Japonii może się szybko pogorszyć. Należy się obawiać dalszego dramatycznego rozwoju wypadków w ciągu najbliższych godzin - powiedział w Parlamencie Europejskim. Jego zdaniem sytuacja w elektrowni Fukushima I to"prawdziwa katastrofa".

W szwedzkich aptekach w ciągu tygodnia popyt na tabletki jodku potasu, które zabezpieczają organizm przed skutkami napromieniowania, wzrósł dziesięciokrotnie. Według fińskiej agencji prasowej FNB jodek potasu stał się popularnym i drogim towarem na aukcjach internetowych.