Symbol odradzającego się życia i sił witalnych. Zdrowa, smaczna, pięknie wyglądająca na świątecznym stole. Rzeżuchę możemy posiać w domu. Zróbmy to już dziś, a jeszcze zdąży wyrosnąć na Wielkanoc!

Rzeżucha - znana również jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności. Uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. Zwyczaj jej wysiewania na Wielkanoc doszedł do Polski za czasów Władysława Jagiełły.

Rzeżucha nie tylko pięknie wygląda! Wyróżnia ją wyrazisty, odrobinę pikantny smak. Świetnie spisuje się jako dodatek do sałatek, zup czy kanapek. A jej spożywanie to samo zdrowie! Rzeżucha jest bowiem bogata w witaminy A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, jod i siarkę.

I ma jeszcze jeden ogromny plus: naprawdę bardzo łatwo ją wyhodować.

Będzie nam potrzebne: opakowanie rzeżuchy, wata lub lignina, woda, naczynie.

Jak wyhodować rzeżuchę? To dziecinnie proste!

Krok 1 -
watę lub ligninę wkładamy do naczynia (np. talerza, miseczki, niezbyt wysokiej doniczki); wyrównujemy powierzchnię, ale jej zanadto nie ugniatamy.

Krok 2 - watę/ligninę zwilżamy wodą, a następnie równomiernie rozsypujemy nasiona rzeżuchy. Ponownie spryskujemy wodą.

Krok 3 - tak posianą rzeżuchę najlepiej postawić w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Musimy ją codziennie podlewać wodą. Pierwsze nasiona powinny wykiełkować po ok. 2 dniach.

(mal)