Są pyszne, mają różne posypki i są ściśle związane z Krakowem - mowa o obwarzankach. Już w weekend 26-27 maja krakowianie będą świętować dzień tego przysmaku i zajadać się nim na okrągło. Mieszkańców stolicy Małopolski czeka wiele atrakcji.

26 i 27 maja na placu Szczepańskim i na Plantach - między ulicą Szczepańską a Szewską - mistrzowie wypieków z Krakowa i okolic zaprezentują swoje wyroby, a lokalni artyści dodadzą restauratorom i piekarzom animuszu. Data wydarzenia jest nieprzypadkowa - nawiązuje do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy.

Świętowanie rozpocznie się już w sobotę rano, gdy w kilku krakowskich restauracjach zaserwowane będzie "obwarzankowe śniadanie". Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować obwarzanków, zarówno sauté czy z tradycyjnymi dodatkami maku, soli i sera, jak i pod postacią kulinarnych wariacji autorstwa najlepszych restauratorów. Później na placu Szczepańskim Mieczysław Czuma opowie, dlaczego "Obwarzanek to uśmiech Pana Boga", a w kolejnych godzinach na scenie pojawią się legendarni artyści Piwnicy Pod Baranami oraz Marta Bizoń.

Smakoszy czeka spotkanie z Ewą Wachowicz, która opowie o roli obwarzanka w kuchni polskiej. 

Z kolei w sobotę najmłodsi będą mogli wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez Żywe Muzeum Obwarzanka, a w niedzielę - obejrzeć Teatr uliczny Kalejdoskop.



(nm)