Chcesz odżywiać się zdrowiej, unikać gwałtownych skoków poziomu glukozy? Pij zieloną herbatę. Koniecznie bez cukru. Najnowsze odkrycia w tej sprawie przynosi opublikowany na stronach internetowych czasopisma "Molecular Nutrition and Food Research" artykuł naukowców Pennsylvania State University. Odkryli oni, że zielona herbata pomaga, gdy pijemy ją przy posiłkach bogatych w skrobię.

Badacze z Penn State trzymali myszy na diecie bogatej w skrobię. Zauważyli, że u zwierząt, którym podawali przy posiłku obecny w zielonej herbacie przeciwutleniacz EGCG, znacznie zmniejszał się skok poziomu glukozy we krwi. Okazywał się on nawet o połowę mniejszy, niż u myszy, którym nie podawano EGCG.

EGCG, czyli galusan epigallokatechiny to przeciwutleniacz, który - jak się uważa - ma kluczowe znaczenie dla przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych własności zielonej herbaty. W eksperymencie podawano go myszom w ilościach odpowiadających u człowieka mniej więcej półtorej filiżanki herbaty.

Autorzy odkrycia zauważyli, że EGCG pomaga tylko w przypadku podawania z posiłkami bogatymi w skrobię, nie ma znaczenia u zwierząt karmionych cukrami, na przykład glukozą lub maltozą. To sugeruje, że substancja ta zakłóca proces przemiany skrobi w glukozę, prawdopodobnie redukując w organizmie aktywność niezbędnego w tym procesie enzymu alfa-amylazy. 

Jeśli te wyniki potwierdzą się w planowanych badaniach u człowieka, zielona herbata może stać się praktycznym i zdrowym uzupełnieniem posiłku, jeśli ktoś nie chce, na przykład przy śniadaniu rezygnować z bogatego w skrobię białego pieczywa. Ważne tylko, by herbaty nie słodzić, bo wchłaniania samego cukru EGCG nie ograniczy.