Jesteś tym, co jesz - to tytuł popularnej książki, dotyczącej zdrowego żywienia. Okazuje się jednak, że to stwierdzenie może być prawdziwe nawet bardziej dosłownie, niż myśleliśmy.

Naukowcy z Kalifornii twierdzą, że kod genetyczny człowieka zmienia się pod wpływem naszej diety. Takie zmiany przebiegają bardzo wolno, ale można je zaobserwować. Naukowcy badali amylazę, występujący między innymi w ślinie enzym, który rozkłada skrobię na cukry proste. Okazało się, że w krajach, w których spożywa się znaczne ilości produktów bogatych w skrobię, ludzie mają dodatkowe geny, które sprawiają, że ich organizm produkuje więcej amylazy.

Jak pisze czasopismo "Nature Genetics", pojawienie się dodatkowych genów było wynikiem selekcji naturalnej, która nabrała tempa, gdy ludzie 10 tysięcy lat temu zaczęli uprawiać zboża, w tym pszenicę i jęczmień. Bardzo możliwe, że zdolność spożywania dużych ilości skrobi pomogła człowiekowi zapewnić energię, konieczną między innymi dla zabezpieczenia potrzeb znacznie większego niż u małp mózgu. Może się okazać, że u podstaw naszego sukcesu jako gatunku stanął fakt, ze nauczyliśmy się obficie... ślinić.