Kontrole żywności sprowadzanej z Japonii do UE będą prowadzone według bardziej restrykcyjnych kryteriów radioaktywności - zdecydowały kraje UE. Urzędnicy w Brukseli doszli do wniosku, że unijne normy mogą być przestarzałe.

Unia Europejska zdecydowała dzisiaj o wzmocnieniu środków ostrożności względem żywności i pasz importowanych z Japonii, zastosowanych po wypadku w elektrowni Fukushima I - poinformowała KE po posiedzeniu Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w Brukseli.

Podczas tego spotkania przedstawiciele krajów UE zatwierdzili proponowane przez KE obniżenie dopuszczalnych poziomów stężenia radioaktywnych jodu i cezu w żywności i paszach importowanych z Japonii. Nowe poziomy są teraz spójne z tymi stosowanymi po wypadku w Fukushimie przez władze Japonii - dodaje KE.

Komisja Europejska zaznaczyła, że jeśli zajdzie taka potrzeba, jeszcze bardziej zaostrzy środki. Jednocześnie zastrzegła, że dotychczasowe badania żywności przeprowadzane przez kraje UE wykazują nieznaczne poziomy radioaktywności, które są znacznie poniżej obowiązujących norm.