W kolejnej odsłonie Kulinarnej Listy Przebojów RMF FM i RMF24 prezentujemy przysmaki kuchni podkarpackiej. Dzięki przepisom, które dla Was zebraliśmy, możecie sami przygotować cztery tradycyjne potrawy z tego regionu - golonkę podkarpacką z Pilzna, barszcz czerwony kwaszony z buraka ćwikłowego, proziaki i bulwiok.

Golonka podkarpacka z Pilzna

Składniki:

1 kg golonki (tylne z kością),

sól,

pieprz,

majeranek,

czosnek,

cebula,

olej słonecznikowy,

liście laurowe,

ziele angielskie,

Golonkę wkładamy do drewnianego naczynia i solimy. Kiedy puści sok, polewamy ją nim. Czynność tą powtarzamy przez 7-8 dni aż mięso skruszeje. Tak przygotowane mięso pekluje się i wędzi w dymie z drzew owocowych. Do wędzenia dodaje się liście jałowca.

Golonkę podkarpacką z Pilzna można także najpierw gotować, a później piec w piecu. Aby mięso nabrało odpowiedniego smaku, a skórka stała się chrupka, czynności te trzeba powtarzać kilka razy. Gotową golonkę podkarpacką podajemy z chlebem, musztardą i chrzanem.

Dokładne szczegóły przepisu na golonkę są utrzymywane w tajemnicy. To sprawia, że trudno skopiować ten wyjątkowy smak i zapach.

Barszcz kwaszony z buraka ćwikłowego

Składniki:

2 kg. buraków ćwikłowych,

1/2kg. marchewki,

1/2kg. pietruszki,

1 duży seler,

5 angielskich zieli,

2 liście laurowe,

5 ząbków czosnku,

1 łyżka soli,

woda przegotowana zimna.

Wszystkie warzywa kroimy w plastry, wkładamy do dużego słoja lub garnka, zalewamy zimną, lekko posoloną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

Barszcz można pić surowy dwa razy po 1/2 szklanki lub ugotować do np. krokietów.

Proziaki

Składniki:

1 kg mąki,

1 i 1/2 łyżeczki sody,

1/2 litra kwaśnego mleka (ja użyłam maślanki),

1 łyżeczka soli,

2-3 jajka,

Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać długo, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm i wykrawać szklanką. Piec na blasze w temperaturze 170 stopni C około 15-20 minut, z obu stron, aż będą rumiane.

Bulwiok

Składniki:

Ciasto

1/2 kostki drożdży,

ok. 600-700 g mąki pszennej,

1 szklanka mleka,

50 g masła,

2 jajka,

1 żółtko,

sól,

cukier,

Nadzienie:

ok. 200 g białego sera,

5-6 ziemniaków,

jedna cebula,

sól,

pieprz,

świeża mięta,

Zaczynić drożdże (rozpuścić w części mleka, zasypać odrobiną cukru i mąką). Gdy ruszą, dodać mąkę, jajka, żółtko i sól. Masło rozpuścić w pozostałym mleku, dodać do ciasta w trakcie wyrabiania. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodawać po trochu mleka (ciasto powinno być dość miękkie, elastyczne, przyjemne w dotyku). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze w duży kwadrat/prostokąt, przykryć, zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180 stopni i przygotować farsz - ugotowane ziemniaki ugnieść z serem, dodać podsmażoną cebulkę i posiekane liście mięty, doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na środek placka - nadmiar ciasta po bokach założyć do środka tworząc ramkę dookoła nadzienia. Piec ok. 50 min - podawać ciepłe.