Jedno z najpopularniejszych dań kuchni rzymskiej obchodzi swoje święto. We Włoszech obchodzony jest Dzień Carbonary. Czy to danie znajduje się w waszym menu? Jak je przygotowujecie – dajcie nam znać w ankiecie.
Carbonara jest tradycyjnym specjałem kuchni Wiecznego Miasta i jednym z dań najczęściej zamawianych przez zagranicznych turystów w stołecznych restauracjach.
Ze względu na ogromną popularność carbonary istnieje bardzo silna frakcja zwolenników oryginalnego, prostego przepisu, którzy za niedopuszczalne uważają wszelkie jego zmiany i protestują przeciwko serwowaniu pod tą nazwą dań, które znacznie od niego odbiegają.
Oryginalny przepis wymaga od kucharza użycia tylko pięciu składników: makaronu, jajek, twardego owczego sera - pecorino, posiekanego wędzonego policzka wieprzowego (guanciale) i pieprzu.
Modyfikacje tego przepisu można często spotkać we włoskich restauracjach działających poza granicami Włoch. Krytyka nie omija najsłynniejszych szefów kuchni, którzy próbują eksperymentować z klasyczną recepturą.
Kulinarni "puryści" twierdzą, że nie można zastąpić owczego sera pecorino parmezanem, a wędzonego policzka (guanciale) zwykłym boczkiem. Przestrzegają również przed dodawaniem śmietany, cebuli, czosnku czy posiekanej pietruszki.
Dzień Carbonary obchodzony jest od 2017 roku z inicjatywy Międzynarodowej Organizacji Producentów Makaronu.
Podczas gdy bezdyskusyjną stolicą tego dania jest Rzym, rośnie jego popularność także na północy Włoch, w Mediolanie i Turynie.
O szczególną ostrożność koneserzy i obrońcy prawdziwej włoskiej kuchni apelują do jej miłośników na świecie. Związek rolników i producentów żywności Coldiretti ogłosił, że 60 procent restauracji na świecie serwuje jako carbonarę dania odbiegające od oryginalnego przepisu. To, jak zauważono, jedna z najczęściej "podrabianych" włoskich potraw.
A ty jak przygotowujesz carbonarę? Używasz składników z oryginalnego przepisu, czy wykorzystujesz typowo polskie dodatki? A może masz zupełnie inny, autorski przepis? Daj nam znać.


