Oponki, czyli błyskawiczne pączki serowe z dziurką, pachnące wanilią, smażone na głębokim tłuszczu. Kwintesencja słodkości. Tłusty czwartek bez nich się nie liczy!

Składniki: 

400 g twarogu (półtłustego), ok. 400 g mąki tortowej, 3 jajka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, pół szklanki cukru, łyżka ekstraktu waniliowego, łyżka spirytusu (ew. amaretto/rumu), łyżka sody oczyszczonej i olej rzepakowy. Do posypania: cukier puder.

Przygotowanie: 

Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub przynajmniej rozdrabniamy widelcem. Wbijamy do niego jajka, a następnie dodajemy śmietanę. Dosypujemy cukier, sodę oczyszczoną, dolewamy ekstrakt waniliowy i łyżkę alkoholu. Mieszamy, stopniowo dodając mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. 

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy - na grubość około 1 cm. Oponki wykrawamy za pomocą szklanki i nakrętki/kieliszka. 

Rozgrzewamy olej. Oponki smażymy na niewielkim ogniu, na głębokim tłuszczu, z obu stron - aż uzyskają złocisty kolor.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem. 

(mal)