Fani dobrej kuchni mają powody do zadowolenia. Do grona polskich restauracji wyróżnionych prestiżową gwiazdką Michelin dołączyło kolejne miejsce. To warszawska hub.praga.

Michelin poinformowało o wyróżnieniu we wtorek, w oficjalnym komunikacie.

"Najbardziej ekscytującą wiadomością tegorocznej edycji jest fakt, że hub.praga stała się trzecią warszawską restauracją wyróżnioną gwiazdką MICHELIN" - czytamy. Restauracja otrzymała odznaczenie za "za wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną widoczną w każdym daniu".

Dotychczas w naszym kraju funkcjonowało pięć restauracji z jedną gwiazdką Michelin. "Wszystkie utrzymały swoje wyróżnienia: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA i Rozbrat 20" - podano.

W Polsce jest również jedna restauracja posiadająca dwie gwiazdki Michelin. To krakowska Bottiglieria 1881, która trzeci rok z rzędu utrzymała to odznaczenie. "Śmiałe w smaku i wyjątkowo oryginalne dania sprawiły Inspektorom ogromną przyjemność. Uznali oni, że kuchnia w pełni zasługuje na utrzymanie tego prestiżowego wyróżnienia" - relacjonuje firma.

Trzydaniowy obiad kojarzy mi się z domem. Nie wyobrażam sobie, że w wakacje nie wypiję kompotu z rabarbarem i truskawkami - takiego zimnego, z lodówki - czy nie zjem ciasta drożdżowego - mówił w rozmowie z RMF FM Przemysław Klima, szef Bottiglierii 1881.

Przewodnik Michelin. Co oznacza liczba gwiazdek?

Gwiazdki przyznawane restauracjom przez przewodnik Michelina to tradycja sięgająca stu lat. We Francji pojawiły się w 1926 r. i dla branży restauracyjnej wciąż są najbardziej liczącym się wyróżnieniem. W Polsce gwiazdkę pierwszy raz uzyskała w 2013 r. restauracja z Warszawy, następnie - restauracje w Krakowie, Poznaniu, Kościelisku, Gdańsku.

Jedna gwiazdka oznacza, że restauracja serwuje kuchnię na wysokim poziomie, bardzo dobrą w swojej kategorii. Dwie - to znakomita kuchnia, w której przejawia się wyrafinowanie i talent. Trzy - to kuchnia, której twórcy osiągnęli wyżyny talentu i można ją uznać za dzieło sztuki. Jak podaje Michelin, kryteriów oceny jest pięć:

  • jakość produktów,
  • połączenie smaków,
  • biegłość technik kulinarnych,
  • sposób, w jaki w daniach przejawia się indywidualność kucharza
  • oraz spójność całego menu.

Z kolei obsługa czy styl restauracji nie wpływają na ocenę.