​W Lublinie wystartował nowy kulinarny Festiwal - Lublin Smaków. Przez cały listopad w różnych lubelskich restauracjach będą się odbywać pokazy i degustacje regionalnych potraw. Mottem przewodnim pierwszej edycji jest cebula.

Cebula to bardzo wszechstronne warzywo. Naprawdę można dużo osiągnąć. Ma różne tekstury i smaki - słodki, gorzki, kwaśny. Różnorodność jest niesamowita - mówi szef kuchni Łukasz Porowski.

   

Mamy cebulę karmelizowaną, dżem, piklowaną, w siedmiu różnych odsłonach - dodaje szefowa kuchni Sylwia Stachyra. Co może być zaskoczeniem można spróbować cebulowych deserów: lodów, biszkoptu, karmelu, toffi. Zawsze warto coś ciekawego wymyślić, poeksperymentować, to z pewnością wyzwanie - dodaje Stachyra, zwyciężczyni 7. edycji programu "Top Szef Polska", promotorki sztuki kulinarnej.

Na pewno cebula, jako główny składnik, motto pierwszej edycji konkursu jest dość kontrowersyjna, a u niektórych wzbudza uśmiech. Tym bardziej warto się z tym zmierzyć i dać się wykazać szefom kuchni - mówi zastępca prezydenta Lublina Beata Stepaniuk-Kuśmierzak.

Przez blisko miesiąc mieszkańcy i turyści będą mogli uczestniczyć w spotkaniach, pokazach i warsztatach oraz próbować festiwalowych dań w lubelskich restauracjach. Każdy lokal, który jest partnerem wydarzenia przygotował z tej okazji specjalne cebulowe menu.