Wiele osób skarży się obecnie na problemy trawienne i wzdęcia, co często wynika z nieodpowiedniej diety. Niestety, na co dzień trudno jest pogodzić obowiązki prywatne i zawodowe z gotowaniem. Nie da się również ukryć, że samodzielne gotowanie coraz częściej staje się nieekonomiczne ze względu na rosnące ceny produktów i konieczność spędzania wielu godzin w kuchni. Rozwiązaniem tego problemu może być dieta Low FODMAP, która opiera się na czasowym ograniczeniu fermentujących węglowodanów w celu stopniowego odbudowania równowagi trawiennej.

  1. Czym wyróżnia się dieta Low FODMAP?
  2. Dlaczego warto stosować catering Low FODMAP?
  3. Zalecenia związane ze stosowaniem cateringu dietetycznego
  4. Z czego składa się menu w diecie Low FODMAP?

Chociaż wspomniane rozwiązanie nie powinno być postrzegane jako kolejna dieta odchudzająca, to stanowi praktyczną i skuteczną pomoc w ograniczeniu lub nawet całkowitym wyeliminowaniu nieprzyjemnych dolegliwości po jedzeniu. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na catering low fodmap. W takim przypadku nie trzeba samodzielnie analizować składu produktów ani gotować, gdyż o wszystko zadbają doświadczeni eksperci. Wystarczy więc skorzystać z oferty cateringu, aby zapewnić sobie dostęp do regularnych i smacznych posiłków, których spożywanie nie będzie wiązało się z efektami ubocznymi. Zanim jednak zdecydujesz się na takie rozwiązanie, zapoznaj się z naszym artykułem, w którym szczegółowo wyjaśniamy, na czym polega dieta LOW FODMAP, komu można ją polecić oraz co tak naprawdę wchodzi w skład lekkostrawnych posiłków.

Czym wyróżnia się dieta Low FODMAP?

Najważniejszą zasadą w diecie Low FODMAP jest eliminacja wspomnianych grup węglowodanów, które często są trudne do strawienia, a przyjmowane w nadmiarze prowadzą do niechcianych objawów trawiennych. Tym samym dieta nie zawiera lub ogranicza stosowanie takich składników jak fruktany (występują m.in. w czosnku oraz cebuli), laktoza, fruktoza i poliole. Dzięki wyeliminowaniu takich składników można odbudować równowagę trawienną. Kolejnym krokiem jest stopniowe ponowne wprowadzanie produktów, przy czym kluczowe znaczenie ma kontrolowanie reakcji organizmu, aby w razie potrzeby można było wprowadzać dodatkowe zmiany. Istotna jest również personalizacja, ponieważ każdy może inaczej reagować na poszczególne składniki.

Dlaczego warto stosować catering Low FODMAP?

Popularny catering low FODMAP to wygodne rozwiązanie, które rozwiązuje kilka uciążliwych problemów. Należą do nich kontrolowanie składu wykorzystywanych w kuchni produktów, planowanie posiłków, przygotowywanie listy zakupów, robienie zakupów i oczywiście gotowanie, co zazwyczaj zabiera najwięcej czasu. Wybierając sprawdzony catering dietetyczny, klienci zyskują pewność, że ich posiłki mają odpowiedni skład, zachowują pełną kontrolę nad kalorycznością, a do tego cieszą się większym komfortem. Wiele osób regularnie korzystających z diety chwali ją również za to, że mają zawsze zapewniony dostęp do posiłków. Regularność w tym przypadku ma korzystny wpływ na komfort jelitowy.

Zalecenia związane ze stosowaniem cateringu dietetycznego

Warto jednak pamiętać, że jeżeli ktoś ma poważne problemy z układem pokarmowym, przed skorzystaniem z nowej diety powinien skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. Nie należy również przeciągać etapu eliminacyjnego, ponieważ ma ono jedynie charakter przejściowy i nie chodzi o to, aby na stałe wyeliminować produkty, tylko odbudować równowagę. Trzeba również ostrożnie podchodzić do eliminowania produktów high-FODMAP, które mogą stanowić istotne źródło składników odżywczych. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z celiakią, które powinny stosować ścisłą dietę bezglutenową.

Z czego składa się menu w diecie Low FODMAP?

Naprawdę zdrowy catering od Healthy Food Catering został opracowany przy współpracy z doświadczonymi dietetykami, co pozwoliło stworzyć bezpieczne rozwiązanie bazujące na świeżych składnikach. Do tego dochodzą naturalne receptury i przestrzeganie kilku kluczowych zasad. Najważniejsze z nich to wykorzystywanie produktów o niskiej zawartości FODMAP, eliminacja glutenu oraz laktozy, wzbogacanie diety o warzywa i produkty bezglutenowe, a także możliwość wyboru jednego z dwóch wariantów: 3 lub 5 posiłków dziennie. Warto również dodać, że są one zawsze przygotowywane przez najlepszych kucharzy bez sztucznych dodatków oraz ulepszaczy, które również mają negatywny wpływ na zdrowie. Co więcej, catering jest dostępny na terenie całej Polski i można z niego korzystać w formie popularnej wśród klientów diety pudełkowej. Ułatwia to zabranie ze sobą posiłków do pracy lub na wyjazd. Zamiast więc tracić czas na gotowanie, opracowywanie diety, przygotowywanie posiłków i inne rzeczy, można skupić się na swoich zadaniach.

Dzięki przemyślanemu podejściu do cateringu dietetycznego, pomimo eliminacji wielu niepożądanych składników dania są bardzo różnorodne, a klienci chwalą sobie ich smak. Warto więc zainteresować się tą ofertą, szczególnie że firma oferuje zamówienie testowe, co pozwala przetestować catering bez potrzeby składania dużego zamówienia.