Popularna nie tylko w Chinach zielona herbata nie od dziś uchodzi za napój korzystnie działający na nasz organizm. Wiele mówi się o jej pozytywnym działaniu na układ krążenia i o tym, że opóźnia efekty starzenia się i poprawia pamięć. Wyniki badań chińskich naukowców, opublikowane właśnie na łamach czasopisma "Molecular Nutrition & Food Research" ujawniają na czym konkretnie polega to korzystne dla mózgu działanie.

Grupa naukowców z Third Military Medical University w Chongqing przeanalizowała działanie kluczowej dla właściwości zielonej herbaty substancji - przeciwutleniacza EGCG (galusanu epigallokatechiny). Okazało się, że substancja ta zwiększa zdolności poznawcze, stymulując tworzenie się nowych komórek nerwowych na przykład w obrębie ważnego dla zapamiętywania hipokampa.

Badania na myszach pokazały, że EGCG przyspiesza powstawanie w mózgu komórek macierzystych, które mogą potem przekształcić się w różne rodzaje komórek nerwowych. Okazało się też, że pod wpływem tego przeciwutleniacza myszy szybciej się uczą i lepiej zapamiętują lokalizację ukrytej w labiryncie platformy. Ich zdolność rozpoznawania obiektów i pamięć przestrzenna wyraźnie się poprawiają. Zdaniem chińskich naukowców, wyniki tego eksperymentu zwiększają szanse na to, że EGCG będzie można kiedyś zastosować u ludzi - m.in. do ograniczenia skutków demencji.