Są ekologiczne, biodegradowalne, z naturalnych surowców i zostawiają bardzo niewielki ślad węglowy. Mowa o jadalnych opakowaniach, które powstały na Politechnice Łódzkiej. Trzy badaczki stworzyły nieskomplikowaną technologię, która pozwala wytwarzać pojemniki na żywność z odpadów roślinnych. To jest właśnie najbardziej nowatorskie, bo rozwiązania do tej pory proponowane na świecie zakładały wykorzystanie pełnowartościowego surowca roślinnego. Polski pomysł wykorzystuje np. wytłoczki owoców, pozostałe po wyprodukowaniu soków.

Te nowatorskie opakowania z odpadów roślinnych opracowały: mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Politechniki Łódzkiej. Rozwiązanie powstałe w laboratoriach Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ zostało zgłoszone do ochrony patentowej. 

Za ciężką pracą w laboratorium i szukaniem technologii przyjaznej środowisku, stoją osobiste przekonania badaczek. Obciążenie środowiska wynikające z nadprodukcji i marnotrawstwa żywności wciąż rośnie, dlatego tak istotne jest zagospodarowanie ogromnej ilości powstających odpadów - podkreślają autorki. Opracowując nowe metody ich przetwarzania, trzeba mieć na celu nie tylko ochronę środowiska naturalnego, ale także zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń.

Wzrost ekologicznej świadomości społeczeństwa doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych. W celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego - zaznacza dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka. Taka produkcja przynosi również wysoką emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Na czym polega innowacyjność rozwiązania proponowanego przez zespół z Politechniki Łódzkiej? Na rynku dostępne są opakowania i naczynia jednorazowe z produktów roślinnych, np. ze zbóż. Jednakże, do ich produkcji wykorzystuje się surowcowe o cechach konsumpcyjnych, które nie są trudnym w zagospodarowaniu odpadem. Stanowią pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem. 

Nasz zespół opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego - mówi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka. Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania. Takie opakowania i naczynia jednorazowych wykonane z odpadów roślinnych z branży spożywczej mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja.

Pomysł opracowany przez zespół naukowy z Politechniki Łódzkiej bierze udział w konkursie "Mam pomysł na startup" organizowany przez Urząd Miasta Łodzi. Trwają też rozmowy z potencjalnym klientem, zainteresowanym wprowadzeniem zaproponowanego rozwiązania do powszechnego użytku.