Sensacyjne odkrycie archeologiczne w Owerni! W czasie wykopalisk naukowcy natrafili tam na największy we Francji kompleks aż ponad tysiąca spichlerzy z epoki galijskiej, których twórcy wynaleźli metodę „próżniowego” przechowywania żywności.

zdj. ilustracyjne /PAP/Tytus Żmijewski /PAP

W miejscowości Corent całkowicie odkopanych zostało już ponad 120 wydrążonych w skalach osadowych spichlerzy z okresu od około 800 do 50 lat przed naszą erą. W każdym z nich można było przechowywać ponad tonę zboża.

Okryto, ze rodacy komiksowego i filmowego Asterixa stali się mistrzami w stosowaniu zaskakująco nowoczesnych - jak na ich epokę - sposobów składowania zboża. Najpierw bakterie i inne niepożądane drobnoustroje były niszczone przy użyciu ognia. Następnie spichlerze były wypełniane ziarnami w ten sposób, by powietrze nie dochodziło do niższych warstw. Zboże mogło być w ten sposób przechowywane latami.

Według specjalistów Galowie wymyślili więc w praktyce - już około dwóch i pół tysiąca lat temu - metodę przypominającą "pakowanie próżniowe", które nagminnie stosowane jest w dzisiejszym przemyśle spożywczym.

(mn)