Sześć osób zmarło, a ponad 100 ciężko zatruło się kapustą pekińską, w której znajdowały się bakterie pałeczki okrężnicy (E.coli). Zdaniem japońskich władz, przyczyną skażenia mogła być niewystarczająca sterylizacja opakowań produktu. W sprawie wszczęto już dochodzenie.

Większość ofiar to ludzie w podeszłym wieku z domów opieki, lecz zmarła także 4-latka z Sapporo, która na kilka dni przed śmiercią jadła kapustę.

Władze prefektury Hokkaido poinformowały, że marynowaną pekińską kapustę produkowano w prefekturze i tam sprzedawano. Marynowana kapusta pekińska to popularny w Japonii dodatek do dań głównych. Wcześniej nie odnotowano jednak takich zarażeń. O pierwszych zachorowaniach w Japonii informowano około 10 dni temu.

W roku 2011 wskutek zakażenia szczególnie zjadliwym szczepem E. coli (EHEC) w Europie zmarło ponad 50 osób.