Prawie połowa Polek (45 proc.) nie widzi potrzeby, by ich dzieci gotowały samodzielnie - wynika z badania instytutu Millward Brown. Według sondażu co czwarte dziecko w wieku 9-16 lat nie potrafi nawet zaparzyć herbaty.

Celem badania było sprawdzenie, jak dzieci w wieku od 6 do 16 lat radzą sobie z przygotowaniem posiłków i na ile są samodzielne w kuchni. W badaniu wzięły udział ich matki.

Według nich prawie wszystkie dzieci (97 proc.) pomagają w kuchni lub samodzielnie przygotowują sobie posiłki, jednak mniej niż połowa (45 proc.) robi to regularnie. Co druga mama (45 proc.) nie widzi potrzeby, by dziecko samo przyrządzało sobie posiłek. Pomoc w kuchni jest obowiązkiem 39 proc. dzieci.

Większość matek (86 proc.) twierdzi, że ich dzieci wiedzą, jak się zdrowo odżywiać. Deklarują też, że cieszą się, gdy ich dzieci pomagają lub wyręczają je w kuchni (91 proc.). Matki starają się też uczyć swoje dzieci, jak radzić sobie w kuchni (91 proc.). Co trzecia (34 proc.) uważa jednak, że kuchnia to miejsce dla jej dziecka niebezpieczne. Obawy w związku z obecnością dziecka w kuchni ma co dziesiąta matka gimnazjalisty (13 proc.).

Gdy dziecko jest głodne, najczęściej prosi kogoś o przygotowanie jedzenia (59 proc.), szuka w kuchni gotowych produktów (52 proc.) lub samo przyrządza sobie to, na co ma ochotę (50 proc.). Co trzecia matka (31 proc.) przyznała, że jej dziecko, gdy odczuwa głód, podjada słodycze lub słone przekąski, co dziesiąta (8 proc.) - że kupuje gotowy, szybki posiłek, pizzę, kebab czy zapiekankę.

Gotować lubi co drugie dziecko (56 proc.). Najchętniej uczestniczą w przyrządzaniu potraw dzieci najmłodsze - w grupie wiekowej od 6 do 8 lat. 71 proc. bierze udział w kulinarnych przygotowaniach. Nie lubi tego zaledwie 3 proc. młodszych dzieci. Z wiekiem chęć do gotowania maleje. Wśród gimnazjalistów odsetek lubiących gotować spada do 51 proc. Co trzecia osoba w wieku od 13 do 16 lat (36 proc.) nie przejawia szczególnego zainteresowania gotowaniem, a co dziesiąta (12 proc.) nie lubi przyrządzać potraw.

Matki biorące udział w badaniach zostały poproszone o wskazanie, co ich dzieci potrafią zrobić same. 90 proc. odpowiedziało, że kanapkę, ale już tylko 39 proc. uznało, że ich dzieci potrafią sobie pokroić chleb lub wędlinę na kanapkę. Co czwarte dziecko (25 proc.) w wieku od 9 do 16 lat nie potrafi zaparzyć herbaty.

Z przygotowaniem bardziej skomplikowanych posiłków lepiej radzą sobie dziewczynki niż chłopcy. Naleśniki potrafi usmażyć co piąta dziewczynka (21 proc.) i co dziesiąty chłopiec (10 proc.).

Według matek dzieci najczęściej czerpią wiedzę o gotowaniu od mamy (92 proc.) i babci (42 proc.). Tata był wymieniany jako trzeci w kolejności, wskazała na niego co trzecia mama (27 proc.).

(marK)