Spożycie wódek, likierów i innych napojów spirytusowych, w przeliczeniu na 100 proc. alkoholu, wzrosło w Polsce w 2017 roku do 3,3 l na osobę. W roku 2015 było to 2,5 l - poinformował Główny Urząd Statystyczny.
Według GUS w tym samym czasie spadło spożycie wina i miodów pitnych do 6,1 l na osobę z 8,6 l. Wzrosło natomiast spożycie piwa na osobę. Jeszcze w roku 2015 statystyczny Polak wypijał rocznie 80,7 l piwa wytwarzanego ze słodu, a w roku 2017 było to już 98,5 l na osobę.
Jak podaje GUS, od roku 2005 spadła liczba wypalanych przez Polaków papierosów z 1974 sztuk na osobę do 1345 sztuk w roku 2017.
W raporcie znalazły się też informacje o tym, co jedzą Polacy. Np. spożycie jaj spadło z 215 sztuk na osobę w 2005 roku do 139 sztuk w 2017 roku.
Mniej jemy też owoców i warzyw. W 2015 roku statystyczny Polak rocznie zjadał 110 kg warzyw i 54,1 kg owoców. Spożycie to spadło w roku 2017 do odpowiednio 105 kg i 53 kg.
GUS podaje też, że Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków i przetworów z ziarna zbóż.
Cały raport można znaleźć tutaj
(mn)