Dzisiaj w Krakowie rusza Festiwal Pierogów. 21. edycja tego święta to już krakowska tradycja, której towarzyszy wiele ciekawych propozycji i nowych smaków. Tradycyjnych i dotychczas niespotykanych pierogów można będzie skosztować na Małym Rynku codziennie od dzisiaj, od godz. 10.00 do 15 sierpnia.

To będzie nie lada gratka dla wszystkich łakomczuchów kochających pierogi. Na stoiskach przygotowanych przez Krakowską Kongregację Kupiecką znajdą się nie tylko tradycyjne smaki pierogów ruskich albo z kapustą i grzybami, ale też te sezonowe lub bardziej wyszukane – z buraczkami, bobem czy kurkami. 

Pojawią się również propozycje w wersji „na słodko”. Nie zabraknie zaskakujących połączeń i autorskiego podejścia szefów kuchni do z pozoru tylko oczywistego dania.

Laur dla najlepszych pierogów

Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie konkursów. Za najlepsze pierogi ruskie zwycięzcy otrzymają statuetkę św. Jacka. 

Drugie trofeum – króla Kazimierza Wielkiego trafi w ręce tych, którzy zrobią te jedyne, wyjątkowe – najlepsze pierogi! Zwycięzców w obu kategoriach wytypuje jury.

Pierogów można posmakować od 11 do 15 sierpnia, od godz. 10.00 na Małym Rynku.