By zmniejszyć ryzyko osłabienia wzroku, starsze osoby muszą spożywać więcej ryb. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore. Wyniki ich badań opublikowano w najnowszym wydaniu pisma "Oftalmologia".

Jak wykazują nasze eksperymenty, starsze osoby, spożywające duże ilości ryb, zawierających kwas omega-3, są mniej narażone na starcze osłabienie wzroku - powiedziała Bonnelen Svanor szefowa prowadzącej badania grupy naukowców. Specjaliści podkreślają, że szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 są łosoś, makrela i tuńczyk.

Podczas badań naukowcy przeanalizowali dane dotyczące ponad 2,5 tys. osób w wieku od 65 do 84 lat, regularnie badanych oftalmologicznie. Jak się okazało, starsi ludzie, którzy jedli przynajmniej jedną porcję tych gatunków ryb w tygodniu, o 60 proc. rzadziej doznawali starczej utraty wzroku niż ci, którzy rzadziej spożywali ryby. Naukowcy zamierzają zalecić seniorom nie tylko jedzenie ryb, ale także zażywanie produktów spożywczych i suplementów zawierających kwas omega-3.