Bakterie gronkowca były przyczyną zbiorowego zatrucia pokarmowego uczestników kolonii i obozów wioślarskich nad Zalewem Koronowskim w województwie kujawsko-pomorskim. Przed tygodniem w ośrodku w Kręglu zatruło się blisko 100 osób. Ponad 20 trafiło do szpitali.

Bakterie znaleziono w szynce. Sanepid ustala teraz skąd wzięły się w wędlinie. Nie wiemy, czy zawinił producent, czy szynka została wtórnie zanieczyszczona przez chory personel - powiedziała RMF, Krystyna Miłkowska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.

Jej zdaniem przyczyną może być też długie przetrzymywanie szynki w zbyt wysokiej, pokojowej temperaturze.

Sanepid pobrał do badań 24 próbki żywności, jaką jedli wczasowicze dzień przed i w dniu, w którym wystąpiły objawy zatrucia. Osobne dochodzenie w sprawie zatrucia w ośrodku prowadzi także policja. Wszyscy poszkodowani wyszli już ze szpitala.

foto Archiwum RMF

22:25