Kawa nie daje naukowcom spokoju. Ogłosili, że to nie kofeina odpowiada za jej charakterystyczny gorzki smak. Zapowiadają też, że będą udoskonalać smak małej czarnej, aby dogodzić także delikatnym podniebieniom.

W ostatnich latach znaleziono aż 30 substancji, które decydują o smaku kawy. Kofeina odpowiada za najwyżej 15% jej gorzkiego posmaku – podało Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne. O goryczy decydują głównie przeciwutleniacze, które są zresztą korzystne dla naszego zdrowia. Na to ile trzeba posłodzić kawę, wpływa sposób i czas palenia ziaren.

Jak przekonuje Piotr Tomczyk z sieci sklepów „Pożegnanie z Afryką” Polakom gorzki smak kawy niestraszny: Klienci przyzwyczajeni są jeszcze do kaw dłużej palonych, które odbierają w smaku jako gorzkie. Mówią potocznie, że nie chcą kaw kwaśnych.

Naukowcy jednak zapowiadają ulgę dla podniebienia. Twierdzą, że ich odkrycia pomogą sprawić, by i mocno wypalona kawa, była dla nas łagodniejsza.